Öğretmenlik mülakat sonuçlarının seçimin ardından açıklanacağını duyuran MEB, sessizliğini koruyor. Sonuçların açıklanması devam eden güvenlik soruşturmaları nedeniyle bekletildi

Sonuçlar güvenlik soruşturmasına takıldı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Tepkilerin sandığa yansımasını önlemek için eğitime ilişkin hemen her konuyu 24 Haziran’da gerçekleşen seçimin ardına bırakan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sözleşmeli öğretmenlerin mülakat sonuçlarını açıklamadı. Nisan ayında düzenlenen sözleşmeli öğretmenlik mülakatlarının sonuçlarının 25 Haziran’da açıklanacağını duyuran Bakanlık, belirtilen tarihin üzerinden günler geçmesine rağmen sessizliğe büründü. Merakla mülakat sonuçlarını bekleyen binlerce öğretmen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın, “İnşallah seçimden sonra atamaların hepsini ilan edeceğiz” açıklamasını hatırlatarak MEB’in sonuçları açıklamamasına tepki gösterdi.

60 bin öğretmen bekliyor
Nisan ve mayıs aylarında tamamlanan 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması mülakatlarına katılan 60 bin öğretmen adayı, MEB’den yapılacak açıklamaya kilitlendi. Liselere giriş sınavının sonuçlarından yönetici mülakat sonuçlarının açıklanmasına kadar hemen her konuyu seçim sonrasına erteleyen MEB, sözleşmeli öğretmenlik mülakatlarının üzerinden bir ay geçmesine karşın sonuçları duyurmadı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın, “Seçimin ardından bütün atamalar ilan edilecek” açıklaması nedeniyle seçimin hemen ardından açıklanacağına kesin gözüyle bakılan mülakat sonuçlarının güvenlik soruşturmaları nedeniyle açıklanmadığı öğrenildi. MEB yetkililerinden edinilen bilgiye göre, adayların devam eden güvenlik soruşturmalarının takvimde aksamaya neden olduğu belirtildi. Güvenlik soruşturmalarının büyük ölçüde tamamlandığı, sonuçların ise bugün gün içerisinde açıklanabileceği ifade edildi.

***

Yandaşa torpil

Sözleşmeli öğretmenlik atamaları gibi seçim sonrasına bırakılan ve sonuçları önceki gün açıklanan yönetici görevlendirme mülakatları tartışmalara neden oldu. Mülakat sonuçlarının, hukuki kurallar gereği mülakatın düzenlendiği gün ya da bir gün sonrasında açıklanması gerektiğini belirten yönetici adayları, mülakatların yönetmeliğe uygun biçimde yeniden yapılmasını talep etti. Yönetici görevlendirme mülakatlarına ilişkin ortaya atılan bir diğer iddia ise bazı illerde iktidara yakınlığıyla bilinen Eğitim Bir Sen’in üyelerine yüksek puan verildiği oldu.