Sosyal Haklar Derneği artık Soma’da

Soma’da Sosyal Haklar Derneği’nin (SHD) açılışı için bir araya gelen, aralarında maden işçileri ile Yırcalı köylülerin de bulunduğu yüzlerce kişi Madenciler Anıtı’na yürüdü, “Soma’yı unutma, unutturma” diye haykırdı.

Sosyal Haklar Derneği Soma Temsilciliği’nin açılışı dün gerçekleştirildi. Açılış etkinliği, Soma Belediye Düğün Salonu’nda, sanatçılar Hilmi Yarayıcı, Alaaddin Us, Metin Karaçay ve Heyula Müzik Grubu’nun katılımıyla düzenlenen müzik dinletisiyle başladı. Etkinliğe Soma Maden İşçileri Meclisi’nden işçiler, Yırca’da yapılmak istenen termik santrala karşı zeytinlikleri için direnen Yırca köylüleri ve her yaştan Somalı yurttaşın yanı sıra, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Dev Maden-Sen Onursal Başkanı Çetin Uygur, sol partiler, sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinden temsilciler katıldı.



‘HALKIN İKTİDASINI KURACAĞIZ'
Etkinlikte konuşan Özgür Özel, “SHD çok önemsediğim bir dernek. Soma’da sendika-siyaset ve patron işbirliği ile çok acılar yaşadık, 301 işçi kardeşimizi kaybettik. Şimdi yeni örgütlenmeler oluyor, bu örgütlenmelerle yarın halkın iktidarını hep birlikte kuracağız. Halkın iktidarında emek sömürüsü, üretim baskısı, iş kazaları, emekçi katliamları, rant uğruna Yırca katliamları yaşanmayacak” dedi.


YIRCA'NIN ZEYTİNİ VALİDEBAĞ'A 
Etkinlikte Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın, SHD Genel Başkanı Av. Can Atalay’a köylerinden getirdikleri zeytin fidanlarını hediye etti. Atalay, “Grevi yasaklanan metal işçisiyle maden işçisini, Yırca köylüsünün mücadelesiyle Validebağ’ın mücadelesini birbirine bağlama iddiasını taşıyoruz. Bu nedenle bu zeytin fidanlarını Validebağ’a dikeceğiz” diye konuştu.



"SOMA'YI UNUTTURMA"
SHD’nin açılış etkinliğine katılan yüzlerce kişi, düğün salonundan Madenciler Anıtı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık “Soma’yı unutma unutturma”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “Maden işçisi yalnız değildir”, “Söz, yetki, karar, iktidar halka” sloganları atıldı. Çevredeki yurttaşlar da alkışlarla kitleye destek verdi. Madenciler Anıtı’nın önünde, Soma Katliamı’nda yaşamını yitiren 301 maden işçisi için saygı duruşunda bulunuldu.

Burada bir açıklama yapan SHD Soma Temsilcisi ve maden işçisi Ali Söğüt, AKP iktidarının her alanda, çeşitli toplum kesimlerine yönelik imza attığı hak gasplarına dikkat çekti. Söğüt, bu hak gasplarına ve saldırılara karşı birlikte mücadele etmek amacıyla yola çıktıklarını dile getirdi.


DAYANIŞMA KAZANACAK
Açıklamanın ardından dernek binasına yürüyen işçiler, emekçiler, köylüler ve dernek temsilcileri, derneğin açılışını hep birlikte gerçekleştirdi. Açılışta gerçekleştirilen konuşmalarda dayanışmanın ve mücadeleyi ortaklaştırmanın önemi vurgulandı.