Sosyal medyada Liselere Giriş Sınavı ve Çember Sistemi’nin iptali için kampanya başlatıldı. Kampanyada sistemin imam hatip ve meslek liselerine mecbur bıraktığı vurgulandı

Sosyal medyada kampanya: LGS iptal edilsin

TEOG’un kaldırılmasının ardından getirilen Liseye Giriş Sınavı (LGS) ve Çember Sistemi’nin iptali için kampanya başlatıldı. Kampanya için yapılan duyuruda “LGS+Çember Sistemi sadece bir sınav ve yerleştirme sistemi olarak değerlendirilemez. Bütün olarak toplumsal yapıyı tehdit eden, bilimsel-laik eğitime son darbeyi vuran, ülkenin en başarılı çocuklarını imam hatipleştirip, İslamcı bürokrasiye adam devşirmeye çalışan bir sistemdir. Ayrıca bu sistem, imam hatip ve meslek lisesi dayatmasıyla, yoksul çocuklarımız’ hem din sömürüsüne hem de emek sömürüsüne teslim eden bir sistemdir” ifadeleri kullanıldı.

“Bu sınav ve yerleştirme iptal edilmelidir” başlığıyla yapılan duyuruda şunlar denildi:

1 Sınav sonucuna göre öğrenci alacak 1367 “’nitelikli” okulun 747’si imam hatip ve meslek lisesi. Dolayısıyla bu sistemle öğrencilerin tercih hakkı olabildiğince kısıtlandı. ülkenin en başarılı öğrencilerinin imam hatiplere yönlendirilme durumu ortaya çıktı. Çünkü iktidar ne yaparsa yapsın imam hatiplerin başarı düzeyini artıramıyor. Bu sistemle en başarılı öğrencilerin bir kısmı imam hatiplere gönderilip, okulların başarı düzeyi artırılmış olacak.

2 Ülkenin akademik başarısı yüksek birçok köklü okulu nitelikli” okul listesinden çıkarıldı, sınavsız sisteme (çember sistemi) dahil edildi. Burada amaç, bu okullarda var olan demokratik, laik, bilimsel eğitim geleneğini ortadan kaldırmak demokrat, ilerici eğitmenleri sürgün etmek; okulları kişiliksizleştirmek ve inşa edilen rejime uygun hale getirmek. Bu okulların liste dışı bırakılmasıyla, sınavda yüksek puan alan birçok öğrenci bu okullara gitmek yerine imam hatiplere, meslek liselerine gitmek zorunda kalacak.

3 Evet, çocuklarımız bu sınavı kazanmak için yıllarca emek verdiler, uykusuz kaldılar, oyunlarından, eğlencelerinden, en önemlisi yaşamlarından geri kaldılar. Ama bu sınav sonucuna göre ülke genelinde örneğin fen lisesine gidecek öğrenci sayısı sadece yüzde 2 civarında. Tüm ülkede, sınav sonucuna göre gerçek anlamda iyi bir okula (fen, sosyal bilimler, Anadolu liseleri) yerleştirilecek öğrenci sayısı %6 civarında. Dolayısıyla bu sınav sistemi başarılı öğrencilerin tercih haklarını sınırlayarak, onları cezalandıran bir sürece dönüşmüş durumda. Özelikle taşradaki öğrencilerin nitelikli eğitim alma hakkı yok edilmiş durumda.

4 Diğer bir boyut, sınav sonucuna göre yerleşemeyen öğrencilerin çember sistemiyle adrese dayalı olarak yerleştirilecek olması. Ama ülkede birçok il ve ilçede Anadolu lisesi yok ya da yetersiz. Bu durumda öğrencilere 2 seçenek kaıryor:

imam hatip ya da meslek lisesi. Haklı olarak tüm öğrenci ve veliler Anadolu lisesi tercih etmek istemiyor. Ama yeterli okul olmadığı için öğrenciler kontenjan sorunu ile karşılaşacak. Bu nedenle MEB, 2 okul türü seçimini zorunlu kılıyor.

5Sınava giren öğrencilerin yara, çember sistemine göre yerleştirilecek öğrencilerin ise tamamı (yani 1 milyon 200 bin öğrencinin %95’i) imam hatip ya da meslek lisesine yönlendirilme tehlikesiyle karşı karşıya. MEB bu nedenle hem sınav sonuçlarının açıklanmasını hem de yerleştirme kılavuzunu yayınlayıp seçim sonrasına bıraktı. Çünkü asıl kaos, çok yüksek puanlar alıp da imam hatibe, meslek lisesine yerleştirilen öğrencilerin ortaya çıkmasıyla başlayacak.

LGS+Çember Sistemi sadece bir sınav ve yerleştirme sistemi olarak değerlendirilemez. Bütün olarak toplumsal yapıyı tehdit eden, bilimsel-laik eğitime son darbeyi vuran, ülkenin en başarılı çocuklarını imam hatipleştirip, islamcı bürokrasiye adam devşirmeye çalışan bir sistemdir. Ayrıca bu sistem, imam hatip ve meslek lisesi dayatmasıyla, yoksul çocuklarımız’ hem din sömürüsüne hem de emek sömürüsüne teslim eden bir sistemdir.