Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP), Emekçi Kadınlar Derneği (EKD), Atılım gazetesi, Dayanışma Gazetesi, Özgür Radyo, BEKSAV, Sosyalist G

SİNAN BİLGENOĞLU

Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP), Emekçi Kadınlar Derneği (EKD), Atılım gazetesi, Dayanışma Gazetesi, Özgür Radyo, BEKSAV, Sosyalist Gençlik Derneği (SGD), Limter-İş, Tekstil-Sen gibi çok sayıda kuruma yapılan baskın sonucu gözaltına alınan ıo'u kadın 27 kişi, polis sorgusunun tamamlanmasının ardından Beşiktaş'ta bulunan İstanbul Adliyesi'ne getirildi.

Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, kar maskeli özel timler ve çevik kuvvet polisi eşliğinde Adliye'ye getirilen 27 kişi, "Baskılar komplolar bizi yıldıramaz", "Sosyalist basın susturulamaz", şeklinde slogan attı. Adliye önünde ve çevresinde polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. Gözaltına alınanlara destek vermek amacıyla bir araya gelen

çok sayıda demokratik kitle örgütü ve sendika temsilcisi polisler tarafından Adliye girişine alınmadı. Adliye girişine alınmayan destekçiler daha sonra Barbaros Parkı'nda basın açıklaması yaptı.

'YAYIN ODASI 3 SAAT KAPATILDI'

ESP, SGD, Atılım gazetesi, Dayanışma gazetesi, EKD, Özgür gençlik Dergisi, BEKSAV, Tekstil-Sen, Limter-İş, 1 Mayıs Mahallesi Güzelleştirme Derneği, Gülsuyu Sanat ve Hayat Kültür Merkezi ve Özgür Radyo adına konuşan Ersin Sedefoğlu, "bizler basılan kurumlar olarak bu tip saldırılarla ilk defa karşılaşmıyoruz. Bundan önceki kurum baskınlarında, gözaltılarda, tutuklamalarda nasıl ki susmadan durmadan yolumuza devam ettiysek, aynı kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz," diyerek tüm demokratik kurumları kendilerine destek vermeye çağırdı.

»Evrensel'e saldırı protesto edildi

EVRENSEL Gazetesi'nin dağıtımını yapan Koray Çubukçu'nun önceki gün İstanbul Sarıgazi'de uğradığı silahlı saldırı, gazete ile çeşitli parti ve sivil toplum örgütlerince protesto edilirken, bacağından ve karnından yaralanan Çubukçu'nun hayati tehlikeyi atlattığı bildirildi. Saldın sonrası çevredeki halk tarafından yakalanarak polise teslim edilen Vedat Savaşçı'nın sorgusu ise sürüyor.

Sarıgazi'deki silahlı saldırının yapıldığı yerde dün bir araya gelen siyasi parti ve kitle örgütleri ile Evrensel okurları olayı protesto etti. Emek Partisi (EMEP) Sarıgazi Belde Örgütü önünde bir araya gelen protestocular, "Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek", "Çetelerden hesabı emekçiler soracak" sloganları atarak olayın yaşandığı yer olan Dünya Hastanesi önüne kadar yürüdü.

DTP, Partizan, DHP, Kaldıraç ve ODAK'ın da destek verdiği eylemde açıklama yapan EMEP Sarıgazi Belde Başkanı Arif Sakar, son dönemde linç girişimlerinin de linçlere kamu görevlilerinin desteğinin de arttığına vurgu yaptı. Diyarbakır'daki bombalama olayı, ESP ve çeşitli kitle örgütlerine yapılan baskınlar ve tezkereye hayır diyen gençlere linç girişimi gibi olaylarla çatışma ortamının körüklenmek istendiğine dikkat çeken Sakar, olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan da saldırıya ilişkin bir açıklama yaparak, Türkiye'de her zaman olan kötü olaylardan birisi olduğunu, linç kültürüyle başlayan olayların, böyle bir ortamda devrimci, ilerici insanlara yöneltilmiş bir saldırı olduğunu söyledi.

Açıklamanın ardından söz alan Özgür Radyo çalışanı Songül Akbay, radyolarının 1995 yılından beri emekçinin ve halkın yanında yayın yaptığını belirterek, "Polis baskını sırasında üç saat boyunca yayın odamız kapatıldı. Polis bilgisayarlarımızın, kayıtlarımızın kopyasını aldı. Biz içeriye sokulmadık ve nelerin kopyalandığı hakkında bilgimiz yok" şeklinde konuştu.

AYDINLARDAN ATILIM'A DESTEK

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu sözcüsü Necati Abay ise olayları tam bir hukuk skandali olarak değerlendirdi. Avukatlar dahil olmak üzere gözaltına alınanların ne ile suçlandığı hakkında kimseye bilgi verilmediğini kaydeden Abay, "Darbe ve cunta hukuku haricinde hiç bir hukuk sisteminde böyle bir şeyin yeri yoktur" dedi.

Atılım Gazetesi'ne destek vermek amacıyla Haluk Gerger'in bir gün gazetede çalışacağını da duyuran Abay, Ragıp Zarakolu (Uluslar arası PEN Türkiye temsilcisi ve ga-zeteci-yazar), Oral Çalışlar (gazeteci), Varlık Özmenek (gazeteci- yazar), Erol Önderoğlu (DSF- Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye muhabiri), Celal Başlangıç (gazeteci), Ercan İpekçi (Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı), Filiz Koçali (SDP Genel Başkanı), Hacı Orman (BEKSAV Yönetim Kurulu Başkanı), Mukaddes Erdoğdu Çelik (yazar), Mehmet Güneş (yazar), Hacay Yılmaz (yazar), Hasan Kıyafet (yazar) ve Fatih Polat (Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni) gibi aydın, yazar ve gazetecilerin de Atılım Gazetesi'ne destek vermek amacıyla gazeteye yazı yazacaklarını söyledi.