Ekonomik kriz protestolarının sürdüğü Sri Lanka’da sokağa çıkan halk, Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın sarayını bastı. Kaçtığı iddia edilen Rajapaksa'nın 13 Temmuz'da istifa etmeyi kabul ettiği duyuruldu. Protestocular ayrıca Başbakan Ranil Wickremesinghe'nin evini ateşe verdi. Başbakan da istifa kararı aldı.

Sri Lanka’da halk isyanı: Saraylar basıldı, yöneticiler istifa ettirildi
Fotoğraf: İHA

Ekonomik kriz nedeniyle hayat şartlarının ağırlaştığı Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'da geniş çaplı hükümet karşıtı protesto düzenleyen göstericiler, devlet başkanlığı sarayını bastı.

Ellerinde siyah bayraklar taşıyan ve ülke genelinden gelen binlerce gösterici, protesto nedeniyle akşam sokağa çıkma yasağı ilan edilen ancak daha sonra kaldırılan Kolombo'da bir araya geldi.

Sri Lanka medyasındaki haberlere göre, hükümet karşıtı yüzlerce protestocu, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın resmi konutu ve ofisinin bulunduğu yerleşke çevresindeki barikatları aştı.

Güvenlik güçleri, devlet başkanlığı yerleşkesine giren protestocuları dağıtmak için havaya ateş açtı.

Asya basınında yer alan haberlerde ise protestocuların zorla yerleşkeye girmesinin ardından Devlet Başkanı Rajapaksa'nın yerleşkeden ayrıldığı ve güvenliği bir yere götürüldüğü ileri sürüldü. Protestocuların evinin etrafını sarması üzerine Sri Lanka Devlet Başkanı’nın kaçtığı da öne sürüldü.

Sri Lanka Devlet Başkanı Rajapaksa, 13 Temmuz'da istifa etmeyi kabul etti.

Sri Lanka Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena, yaptığı açıklamada, Rajapaksa’nın 13 Temmuz’da istifa etmeyi kabul ettiğini duyurdu.

Fotoğraf: İHAFotoğraf: İHA

BAŞBAKANLIK KONUTU YAKILDI

Halk ayrıca Başbakan Wickremesinghe'nin özel konutu önünde toplanarak evi ateşe verdi.

Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, "Protestocular zorla Başbakan Ranil Wickremesinghe'nin özel konutuna girdi ve konutu ateş verdi" denildi.

sri-lanka-da-halk-isyani-saraylar-basildi-yoneticiler-istifa-ettirildi-1038986-1.

BAŞBAKAN, İSTİFA EDECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Protestocuların başkanlık sarayını basmasının ardından sosyal medya hesabından paylaşım yapan Başbakan Wickremesinghe, "Tüm vatandaşların güvenliği dahil olmak üzere, hükümetin sürekliliğini sağlamak için parti liderlerinin bütün partilerin katılımıyla kurulacak bir hükümet konusundaki tavsiyesini kabul ediyorum. Bunu kolaylaştırmak için de istifa edeceğim" demişti.

ÖĞRENCİLERDEN PROTESTO

Siyah giyinen binlerce öğrenci, Kolombo'da Rajapaksa ve Wickremesinghe'nin istifası talebiyle protesto gösterisi düzenledi.

Ellerinde siyah bayrak taşıyan öğrenciler, "Yeter - şimdi gidin" yazılı pankartlar taşıdı.

Sri Lanka anayasasına göre, kendi rızasıyla istifası etmediği sürece bir devlet başkanının görevden alınması neredeyse imkansız.

Fotoğraf: İHAFotoğraf: İHA

20 YARALI

Kolombo'da ülke genelinden binlerce kişinin katılımıyla geniş çaplı hükümet karşıtı protesto düzenleniyor.

Polisin müdahalesi sonucu çıkan olaylarda, en az 20 kişi yaralandı.

Fotoğraf: İHAFotoğraf: İHA

BAŞBAKAN'IN İSTİFASI BEKLENİYOR

Sri Lanka'da, Başbakan Ranil Wickremesingh istifa etmeye hazır olduğunu bildirdi.

Asya basınındaki haberlere göre, geniş kapsamlı hükümet karşıtı protesto düzenlenen Sri Lanka'da Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan açıklamada, ülkedeki siyasi parti liderlerinin katılımıyla parlamentoda acil bir oturum düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, liderlerin Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ve Başbakan Wickremesingh'in istifasını istediği ifade edildi.

Wickremesingh'in liderlere, istifaya ve yeni bir hükümete yol açmaya hazır olduğunu söylediği aktarıldı.

Başbakanlık Sözcüsü Dinouk Colambage'ın, Wickremesinghe'nin liderlere yaptığı konuşmada, tüm partilerin yeni bir hükümet kurmakta hemfikir olduğu zaman istifa edeceğini açıkladığını belirtti.

Wickremesinghe, bu hafta ülke genelinde yakıt dağıtımı olacağını ve Uluslararası Para Fonu (IMF) için hazırlanan borç sürdürülebilirliği raporunda neredeyse sona gelindiği bilgisini verdi.

Sri Lanka Başbakanı Ranil WickremesinghSri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesingh

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLMİŞTİ

Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'da bugün yapılması planlanan büyük protesto öncesinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ile Başbakan Ranil Wickremesinghe'nin istifası talebiyle Kolombo'da yapılması beklenen geniş çaplı protesto öncesinde önlemler alınmıştı.

Kolombo ve civarında yerel saatle 21.00'de sokağa çıkma yasağı başlamıştı.

Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya RajapaksaSri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa

SRİ LANKA'DAKİ DURUM

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.

Sri Lanka Başbakanlık Ofisinin çevresinde 9 Mayıs'ta toplanan mşolğ ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs'ta istifa etmiş, kabine de feshedilmişti.

Ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.

Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekilinin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.