Stoltenberg: Harekatla ilgili endişelerimi paylaştım

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu sabah İstanbul'a gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Bakan Çavuşoğlu, Barış Pınarı Harekatı hakkında Stoltenberg'e bilgi verdiğini söyleyerek, "Özellikle NATO belgelerinde YPG ve PYD vardır. YPG, PYD ve PKK arasında fark olmadığını hepimiz biliyoruz. IŞİD ortak düşmanımız, kabul ediyoruz. IŞİD'le göğüs göğüse mücadele eden tek NATO ülkesiyiz. IŞİD ortak düşmanımız mücadele edelim, PKK de ortak düşmanımız ama mücadele etmeyelim, hatta Türkiye de etmesin," eleştirilerinde bulundu.

Çavuşoğlu, Suriye'de tutuklu bulunan IŞİD militanlarıyla ilgili olarak "IŞİD'li teröristlerin serbest bırakılması mümkün değil. IŞİD'le de mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

Stoltenberg ise "Türkiye önemli bir NATO müttefikidir. Ortak savunmamız açısında, terörizmle mücadelede Türkiye önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye'nin tarihi bir müttefik olarak yanımızda olması önem taşıyor. IŞİD'le mücadelede ilerleme büyük ölçüde Türkiye'nin katkılarıyla sağlandı. Türkiye'nin kuvvetleri, altyapısı ve üsleri, terörizmle birlikte yaptığımız mücadelede büyük katkılarda bulundu," dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamaları:

Stoltenberg'e Barış Pınarı Harekatı hakkında bilgi verdim. Söz konusu harekat NATO'nun güneydoğu sınırlarını teşkil eden terör tehdidine son verilmesi amacını taşıyor. İttifakımızın ve müttefiklerimizin ülkemizle güçlü dayanışma sergilemesi beklentilerimiz bir kez daha vurguladık. Türkiye kritik roller üstlenmiştir. Türkiye'nin meşru endişelerini anlıyoruz demek yetmez bu dayanışmayı açık ve net şekilde görmek istiyoruz.

Bugün sayın Cumhurbaşkanımız da genel sekreteri kabul edecek.

Biz daha önce Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekatlarında gördük. Türkiye'ye kimse ders veremez, Türkiye'nin sivil hassasiyeti biliniyor. Lastik yakıp Türkiye bombalıyor diyorlar. Kara propagandalar bizim kararlılığımızı engelleyemez.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in açıklamaları:

"NATO Türkiye'yi güney sınırlarının korumasında desteklemektedir. Harekatle ve IŞİD'le mücadele konusunda kaygılarımı ilettim. NATO üyelerinden hiçbiri Türkiye kadar Orta Doğu'dan gelen saldırılara maruz kalmadı. DEAŞ ortak düşmandır ve hala tehlikelidir. Kazanımlar tehlikeye atılmamalıdır. NATO Kuzey Suriye'de yer almıyor. YPG konusunda NATO'da bir fikir birliği yok.

"Harekatla ilgili endişelerimi paylaştım. İnsanlar daha fazla acı çekmemeli. Ortak düşmanımız IŞİD"

Stoltenberg, NATO'nun YPG hakkındaki tutumunun ne olduğuyla ilgili soruya "YPG konusunda NATO'da bir fikir birliği yok" yanıtını verdi.

Stoltenberg, ABD'nin olası yaptırım uygulamasında NATO'nun tavrının ne olacağına yönelik soruya "Varsayımlar üzerinden konuşmam yanlış olur. Türkiye önemli bir NATO müttefikidir. Ortak savunmamız açısında, terörizmle mücadelede Türkiye önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye'nin tarihi bir müttefik olarak yanımızda olması önem taşıyor. IŞİD'le mücadelede ilerleme büyük ölçüde Türkiye'nin katkılarıyla sağlandı. Türkiye'nin kuvvetleri, altyapısı ve üsleri, terörizmle birlikte yaptığımız mücadelede büyük katkılarda bulundu" sözleriyle cevap verdi.

SORU-CEVAP

Soru cevap kısmında NATO üyesi ülkelerin harekata yönelik tutumu sorulan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu şunları söyledi:

Hepsi PKK'yle YPG'nin aynı olduğunu biliyor. Türkiye'nin ulusal güvenlik endişesinin haklı ve meşru olduğunu söylüyorlar. Eğer Türkiye'nin buradaki endişesi meşruysa bu endişeye mahal veren terör örgütüyle mücadele etmek de meşru hakkımızdır. NATO dahil, böyle bir yükümlülüğümüz olmamasına rağmen bildirimde bulunduk. Hem meşru diyeceksiniz, hem de harekata karşı çıkacaksınız. Sahada angajmanınız olabilir, bu benim problemim değil. Esasen bu senin iki yüzlülüğün. Destek verenler için söylüyorum.

Türkiye diplomasi yolunu sonuna kadar denemiştir. Esasen, NATO müttefiklerini korumak için planlar kabul edildi. Türkiye'ye yönelik tehdide karşı Türkiye'yi koruma planı da NATO Konseyi tarafından onaylanmıştır. Burada da YPG PYD net bir şekilde vardır. ABD'nin başını çektiği 8 ülke bunu haksız şekilde bloke etmiştir. Özellikle NATO belgelerinde YPG ve PYD vardır. YPG, PYD ve PKK arasında fark olmadığını hepimiz biliyoruz. IŞİD ortak düşmanımız, kabul ediyoruz. IŞİD'le göğüs göğüse mücadele eden tek NATO ülkesiyiz. IŞİD ortak düşmanımız mücadele edelim, PKK de ortak düşmanımız ama mücadele etmeyelim, hatta Türkiye de etmesin.

Çavuşoğlu, Suriye'de tutuklu bulunan IŞİD militanlarıyla ilgili olarak "IŞİD'li teröristlerin serbest bırakılması mümkün değil. IŞİD'le de mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.