Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Liderler Zirvesi'nde düzenledikleri ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Stoltenberg "Ukrayna, NATO’ya her zamankinden daha yakın" derken, Zelenski ise "NATO üyeliği için reformlarımızı sürdürüyoruz. Ancak savaş devam ettiği sürece katılamayacağımızın biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi
Stoltenberg ve Zelenski'den ortak 'NATO' açıklaması
Fotoğraf: AA

Litvanya'nın Vilnius kentinde düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'ne Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de katıldı. Ukrayna lideri Zelenski, zirvede bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Zelenski, zirvenin ikinci gününde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile düzenledikler ortak basın toplantısında açıklama yaptı.

NATO'ya üyeli olma konusunda konuşan Zelenski, "AB ve NATO'ya üyelik için reformları sürdürüyoruz. Ancak savaş devam ettiği sürece NATO üyesi olamayacağımızı biliyoruz. Ukrayna NATO'ya çok yaklaştı ama savaş süresince bunun imkansız olduğunu biz de anlıyoruz" dedi.

STOLTENBERG: "UKRAYNA HER ZAMANKİNDEN DAHA YAKIN"

Dün yaptığı açıklamada Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği konusunda 'yeşil ışık' yakan Stoltenberg ise, yaptığı yeni açıklamada "Ukrayna, NATO’ya her zamankinden daha yakın" ifadelerini kullandı.

"GÜVENLİK DESTEĞİ SAĞLAMAK KONUSUNDA ANLAŞTIK"

Stoltenberg sözlerini şöyle sürdürdü:

"Müttefiklerimiz şartların yerine getirildiği konusunda mutabık kaldığında Ukrayna NATO’ya üyelik için davet edilecektir. İşte bu Ukrayna’nın NATO üyeliği yolu konusunda çok net bir mesaj vermektedir. Bu savaş sona erdiğinde güvenilir bir güvenlik ortamı gerçekleştirilmesi gerekiyor Ukrayna için. Çünkü tarihin tekerrür etmesini engellememiz gerekiyor. Bu sebeple birçok müttefikimizin uzun vadeli güvenlik desteği sağlamak konusunda anlaştığını duyurmaktan mutluluk duyuyorum.

Tüm bu adımlar savaş sona erdikten sonra Rusya’nın olası saldırganlığına karşı Ukrayna’yı koruyacaktır. Tabii ki NATO’nun şimdiye kadar gerçekleştirmiş olduğu desteği de güçlendirecektir. Vilnius’ta verilen kararlar NATO ve Ukrayna arasındaki ilişkide yeni bir sayfa açıyor. Bugün eşit statüde bir araya geliyoruz ve müttefikler olarak bir araya geleceğimiz günü sabırsızlıkla bekliyorum."

NATO'ya üye olmak isteyen Ukrayna için, savaşın sonlandırılması şartı koşuluyor.