Her geçen gün daha fazla kirlenen denizlerimizin halini göste

ÖZGÜR GÜRLEYEN

Her geçen gün daha fazla kirlenen denizlerimizin halini göstermek için harekete geçen bir grup dalgıç yağmura rağmen Büyükada'dan derinlere daldı. Sualtı Temizlik ve Bilinçlendirme Hareketi adı altında biraraya gelen sualtı gönüllüleri ada sahilinden sadece yarım saatte içinde bisiklette olan ilginç çöpler çıkardı.

Marmara Denizi'ndeki kirlenmeye dikkat çekmek için harekete geçen grup dalgıç, Büyükada İskelesi yakınlarında dün sabahın erken saatlerinde toplandı. Tamamı gönüllülerden oluşan 22 dalgıç, Paskalya Bayramı nedeniyle Büyükada'ya akın eden vatandaşların dikkatini çekmek için yağmura aldırış etmeden denize girdi. Deniz otobüsü ile vapur iskelesi arasında kalan bölüme dalış yapan gruba karada bekleyen 20 kişilik sağlık, envanter, kayıt ekipleride destek verdi. Adalar Belediye Başkanı Çoşkun Özden'in de destek verdiği etkinlikte suyun altından çıkartılan çöpler herkesi şaşırttı.

Derinliklerde en çok bira kutusu ve şişesi bulunduğu görüldü. Karaya çıkartılan, cam şişeler, teneke kutular, çeşitli mutfak eşyaları, plastik şişeler, gemi zinciri, halı, gemi halatları, demir çubuklar, çeşitli metal eşyalar, ahşap ürünler Paskalya Bayramı için Aya Yorgi Kilisesi'ne gelen vatandaşlara gösterildi. Çıkartılan çöpler arasında bir bisikletinde olması dikkat çekti. Kıyıdan 30 metre açıkta bulunan bisikleti gören vatandaşlar çok şaşırdılar. STH Başkanı Hakan Tiryaki, "Denizlerimiz her geçen gün yok ediliyor. Bizde sualtı gönüllüleri olarak bu kirlenmeye dikkat çekmek için dalışlar yaparak vatandaşları uyarıyoruz. Çöpleri denizden çıkartmak atmaktan çok daha zor. Çöpleri atanlar çevreye ne kadar zarar verdiklerini bilmeliler. Bu bisikleti çıkartmak için arkadaşlarımız büyük çaba sarfederek riske girdiler. Herkesi daha duyarlı olmaya çağırıyoruz" dedi.

İstanbul'un belirli noktalarından sualtına inen dalgıçlar, kamuoyunu bilinçlendirmek için zatürre olma riskini göze alıyor. Sualtındaki kirlenmenin korkutucu boyutlarını kanıtlamayı hedefleyen balıkadamların çektiği görüntüler hazırlanan bir belgesel ile kamuoyuna tanıtılacak.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın düzenlediği "Deniz ve Kıyı Temizliği Kampanyası" çerçevesinde, askeri personel, personel yakınları, dalgıçlar ve deniz izcileri, üs ve limanların bulunduğu bölgelerde çöp topladılar. Gölcük'te Donanma Komutanlığı'na bağlı subay-astsubay ve erler ile öğrenciler, Gölcük sahilinde temizlik yaptı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nca çevre temizliği konusuna verilen önem doğrultusunda yapılan temizlik çalışmalarına Donanma Komutanlığı'na ait deniz süpürme aracı da katıldı. İzmit Körfezi'ndeki çöpler ve atıklar süpürme aracıyla toplanırken, sahilde de askerler ve öğrenciler kıyıdaki atık ve çöpleri temizlediler.

-KAMPANYAYA MİNİK İZCİLER DE DESTEK VERDİ-

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın, deniz ve kıyıların daha temiz şekilde yarınlara bırakılması amacıyla yurt genelinde organize ettiği kampanyaya, Yalova Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda, yüksek rütbeli subaylardan erbaşlara kadar geniş bir katılım sağlandı. Minik izcilerin de destek verdiği kampanyaya Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Orhon eşofmanlarıyla katıldı. Yanında getirdiği poşete kıyıdan topladığı çöpleri dolduran Tuğamiral Orhon, minik izcilerle birlikte izci selamı verdi ve hatıra fotoğrafı çektirdi. Temizlik kampanyasına askeri personelin aileleri de katıldı.

-İSKENDERUN'DA 4 KAMYON ÇÖP TOPLANDI-

Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde de Deniz Üs Komutanlığı'na bağlı asker ve deniz izcilerinin katıldığı temizlik çalışmasında sahilden 4 kamyon dolusu çöp toplandı. Kampanya çerçevesinde Deniz Üs Komutanlığı'na bağlı personel, personel eşleri ve deniz izcilerinden oluşan grup, vatandaşlarla birlikte sahilde 4 saat süreyle temizlik çalışması yaptı. Temizlik çalışmasında yaklaşık 4 kamyonet dolusu çöp toplandı.

-EREĞLİ'DE TEMİZLİK ÇALIŞMASI-

Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde de 18 Haziran Parkı ile Orduevi çevresindeki sahil bandı temizlendi. Askerler ve ailelerinin katıldığı temizlik çalışmasında toplanan çöpler poşetler içinde, Ereğli Belediyesi'nin tahsis ettiği çöp kamyonuna konuldu. Temizlik kampanyası, İstanbul, Tuzla, Gölcük, Derince, Karamürsel, Erdek, Çanakkale, Foça, İzmir, Aksaz/Marmaris, Mersin ile İskenderun'daki askeri ve sivil bölgelerdeki kıyılarda sürdürülüyor.

(EKİP-BLN-MD) 14:35 24/04/05