DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yaklaşık 5 milyar TL’ye ulaşan borçlarını ödemek için İDO satışının ihale sürecini başlatacağını belirterek, “Başta AKP hükümetini, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Türkiye’deki bütün belediyeleri kendi bünyelerindeki özelleştirmeleri durdurma noktasında uyarıyoruz” dedi.
Çelebi, “Yer İstanbul, 13 milyondan fazla insanın yaşadığı Türkiye’nin en kalabalık şehri” ifadelerini kullandığı açıklamasında, “Yıl 2011, özelleştirmelerin, peşkeş çekmelerin, yağmacılığın, yerelleşme adı altında kamu hizmetlerinin piyasaya açılmasının, kentsel rant rekabetçiliğinin, taşeronlaşmanın 9. yılı” diye konuştu.
Çelebi, “Geçtiğimiz yıl Kadir Topbaş UCLG’nin yeni başkanı olmuşmuş. Reklam panolarında sıkça gördüğümüz bu UCLG’nin ne olduğunu söyleyelim; ‘Satılmış Kentler ve Yerel Taşeronlaşma Teşkilatı’. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, merkezi vesayet altında sermaye gruplarına çıkar ve kâr sağlayan, kentsel rantçıların at koşturduğu, belediyelerin borcunun halkın alınteri ile ödeten bir mekanizma haline gelmiştir. Bilinmelidir ki yarın yapılacak ihale ile satışa çıkarılacak sadece İDO değil aynı zamanda taşeronlaşmayla oralarda çalışan binlerce işçinin ve ailelerinin de hayatı, tıpkı İGDAŞ’da da olacağı gibi. Tıpkı Torba Yasa ile 175 bin belediye işçisinin ihtiyaç fazlası ilan edilmesi, onların yerine hizmet alım yöntemi ile taşeronlaşmanı yapılacağı gibi” dedi.
Çelebi, “DİSK-AR’ın yaptığı araştırmaya göre Türkiye genelinde 6 milyon insanın iş güvencesinden yoksun bir şekilde taşeronlar eliyle çalıştırıldığını dikkate alırsak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde taşeronlaştırmaya son verilmeye başlanan bu süreç çok önemlidir. Bir yanda toplumcu ve halkçı belediyeciliğin diğer yanda iş güvenceli insanca bir yaşam anlayışının başta İzmir’in ilçe belediyeleri olmak üzere Türkiye’deki tüm belediyelere örnek teşkil etmesi ülkemizin geleceği açısından kritiktir” diye konuştu.