ABD Başkanı Trump’ın Danışmanı John Bolton’la AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesinin son anda iptal edilmesi iki ülke arasındaki gergin ilişkilerin diplomatik yansıması olarak yorumlanırken Suriye’de nasıl bir adımın atılacağı ise merak konusu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu söz konusu sürece dair önemli açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, “Türk Dış Politikasındaki Son Gelişmeler” hakkında TBMM Dışişleri Komisyonu’nu bilgilendirdi. Çavuşoğlu, ABD’nin […]

Suriye krizinde Ankara, Şam ve Washington’dan karşılıklı hamleler: Operasyon bilmecesi

ABD Başkanı Trump’ın Danışmanı John Bolton’la AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesinin son anda iptal edilmesi iki ülke arasındaki gergin ilişkilerin diplomatik yansıması olarak yorumlanırken Suriye’de nasıl bir adımın atılacağı ise merak konusu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu söz konusu sürece dair önemli açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, “Türk Dış Politikasındaki Son Gelişmeler” hakkında TBMM Dışişleri Komisyonu’nu bilgilendirdi.

Çavuşoğlu, ABD’nin Suriye’den çekilme kararının ardından sürecin nasıl koordine edileceğinin ele alındığını belirtti. Sürecin ABD ile nasıl koordine edileceğine ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirterek, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ve Suriye Özel Elçisi James Jeffrey’in Ankara temaslarında da bu konuların ele alındığını ifade etti.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Görüyoruz ki ABD’nin bu kararından ABD’yi vazgeçirmek için çaba sarfeden ülkeler de var. ABD içinde farklı sesler var. Tüm bunları konsolide etmeye çalışıyoruz. Muhataplarımızla bu konuları enine boyuna değerlendiriyoruz. Son günlerde, ABD’nin mazeret olarak, özellikle ‘Kürtleri öldürmeyin’ gibi söylemlerini de şiddetle reddettiğimizi zaten defaatle söyledik. Sayın Cumhurbaşkanımız da dün (önceki gün) grup konuşmasında gayet açık net bir şekilde vurguladı. Burada, çekilmekte ABD’nin bazı zorlukları olduğunu görüyoruz. Bir terör örgütüyle bu kadar iç içe olduktan sonra, bu kadar angaje olduktan sonra terör örgütünden ayrılmak o kadar da kolay olmuyor. ABD’nin karşı karşıya kaldığı zorluklardan bir tanesi bu. Ama kendi içinde farklı kurumlardan farklı seslerin geldiğini de görüyoruz.”

boşluk NASIL Dolacak?

Çavuşoğlu, ABD’nin Suriye’den çekilme kararına ilişkin, “Buradan doğacak boşluktan ne DEAŞ, ne YPG/PKK faydalanmasın. Bizim için hepsi aynıdır” dedi. Moskova ve İran ile yakın temas halinde olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, “Görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Seversiniz, sevmezsiniz yani bunu ABD ve diğer ülkeler için söylüyorum, İran da Suriye’de bir aktördür. Dolayısıyla, burada var olan aktörlerle yapıcı bir şekilde çalışmaya devam etmemiz lazım” diye konuştu. Çavuşoğlu, “Nasıl Fırat Kalkanı ile Fırat Nehri’nin batısında Cerablus bölgesinde ve El Bab’a kadar adımlarımızı attıysak, Fırat’ın doğusunda da bu adımları atmaktan hiçbir zaman çekinmeyeceğiz” dedi.

***

Soçi formatı

Çavuşoğlu, Rusya ile ilişkilere değinerek, Kırım gibi bazı konularda görüş ayrılığı bulunduğunu ancak bunun stratejik adımlar atmaya engel teşkil etmediğini söyledi. “Önümüzdeki süreçte Cumhurbaşkanı’mızın da Rusya ziyareti olacak” diyen Çavuşoğlu, Soçi formatında üçlü zirvenin dönüşümlü olarak yine Rusya’da gerçekleştirileceğini aktardı.

***

Suriye: Kürtlerle diyalog başladı

Suriye Dışişleri Bakanlığı, YPG ile diyalog kurmaya başladıklarını duyurdu. Erdoğan’ın açıklamalarının ardından yapılan bakanlık duyurusunda, diyalog kurmaya başka bir alternatif bulunmadığı söylendi. Aralık ayında, Menbiç’e Suriyeli askerler gönderilmiş, bölgenin idaresi kısmen Şam hükümetine geçmişti. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdat tarafından yapılan son açıklamada, yabancı güçlerin ülkeyi terk edeceği belirtildi.