Mor Gabriel Manastırı ile komşusu iki köy ve devlet arasındaki arazi davasının 3. duruşması bugün Mardin'de görülecek. AKP Mardin Milletvekili Süleyman...

OZAN BİLİR

 

Mor Gabriel Manastırı ile komşusu iki köy ve devlet arasındaki arazi davasının 3. duruşması bugün Mardin"de görülecek. AKP Mardin Milletvekili Süleyman Çelebi’nin “Süryaniler keyiflerinden yurtdışına göç etti” sözlerine sert tepki gösteren çeşitli Süryani kuruluşları ise bir başka Türkiye gerçeğini gözler önüne serdi: Açılan davaların Süryanilerin bölgeden terk ettirmek amaçlıdır.

Mardin"in Midyat İlçesinde 3 köy muhtarının 1600 yıllık Süryani Mor Gabriel Manastırı arasında yaşanan ve devletin orman alanlarının işgal edildiğine dair açtığı dava sürüyor. Bugün Midyat Sulh Ceza ve Asliye Hukuk Mahkemesi"nde, Mor Gabriel Manastırı ile ilgili üç dava birden görülecek:

Manastırın açtığı idari sınırın tespiti davası, Hazine’nin manastıra karşı açtığı dava ve Manastırın “Uluslararası sözleşmeler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihatları ve Lozan Antlaşması’nın azınlıklara verdiği haklar doğrultusunda” içeriğindeki Kadastro’nun aldığı toprakların geri verilmesi için açtığı dava.

Manastırın Avukatı Rudi Sümer, “İç hukuk yollarından sonuç alınamaması durumunda Avrupa İnsan Haklar Mahkemesine de başvurabiliriz” dedi.

Avrupa Süryani kuruluşları ise AKP Mardin Milletvekili Süleyman Çelebi’nin Evrensel’e yaptığı “Süryaniler, hiçbir zaman baskı görmedi, binlerce Süryani keyiflerinden göç etti” açıklamasına sert tepki gösterdi. Asur Demokratik Örgütü, İsveç Asur Federasyonu ve  Asuri Kildani Suryani Derneği tarafından yapılan ortak açıklamada, Milletvekili Çelebi"nin Manastıra karşı dava açan köylerin aşiret reisi olduğu anımsatılarak, “Milletvekili olduktan sonra da bu reisliği devam ediyor. Yayvantepe (Kartmın) muhtarı İsmail Erkan yaptığı açıklamada "Süleyman Çelebi aşiretimizin reisidir ve o isterse bu düğüm çözülür" derken de çözüm adresinin AKP"li Çelebi olduğu mesajını vermişti. Aşiret reisi olarak istediği her an bu haksız davaları durdurma imkânı vardır. Çelebi, Süryanilerin zorla, tüm baskı yöntemleri kullanılarak bilinçli bir şekilde topraklarından göç ettirildiklerini de çok iyi bilenlerdendir. Mor Gabriel’e karşı açılan bu haksız davalar, halen yaşamını her türlü baskıya rağmen kendi anayurdunda devam ettirmek isteyen bir avuç Süryani’nin de bölgeyi terk etmesinden başka neyi amaçlayabilir?” denildi.

 

63 SÜRYANİ FAİLİ MEÇHUL!

Yapılan açıklama bölgede yaşanan faili meçhullere ilişkin ise ilginç bilgilere yer verildi. Açıklamaya göre: 1976 dan 2006 yılına kadar Türkiye’de 63 Süryani"nin “faili meçhul” cinayete kurban gitti. Cinayetlerin 5"i İstanbul’da, 1"i Antalya’da, geriye kalan 57 cinayet ise Turabdin’de yaşandı. Açıklamada cinayetlerle ilgili ise Mardin Milletvekili Süleyman Çelebi"ye yönelik şu sorular yöneltildi:  Faili meçhul cinayetleri görmezden gelen Çelebi acaba neden bu cinayetlerin aydınlanmasını istemiyor? Ucu kendi aşiretine dokunur diye mi korkuyor? Ya da ekonomik ve siyasi rantı elden gider diye mi?

Ayrıca, İzmir Barış Meclisi"nin Manastıra destek olmak için başlattığı imza kampanyası ise sürüyor. “Mor Gabriel’e Dokunma” adıyla başlatılan kampanyada imza sayısı 5 bine yaklaştı.