Suudi Arabistan'da kadın hakları mücadelesi yürüten ve tutuklu olduğu cezaevinde açlık grevi yapan Luceyn el Hezlul'un serbest bırakılması için uluslararası alanda çağrı yapıldı.

Suudi kadın hakları aktivistine özgürlük

Dış Haberler Servisi

Başta otomobil kullanma ve tek başına seyahat izni olmak üzere Suudi Arabistan'da kadın hakları için mücadele yürüten öncü isim Luceyn el Hezlul'un haksız tutukluluğu uluslararası kamuoyunda tepki çekti.

2,5 yıldır tutuklu olan ve 26 Ekim'den bu yana açlık grevinde olan genç aktivistin serbest bırakılması için insan hakları savunucuları çağrıda bulundu.

'SUÇLAMALARI DÜŞÜRÜN'

BM İnsan Hakları Savunucuları Özel Raportörü Mary Lawlor'la birlikte BM'ye bağlı bir grup insan hakları yetkilileri ortak açıklama yaptı. Hezlul'un, Suudi Arabistan'da kadın haklarının durumuna ilişkin gözlemlerini paylaşmak için 2018'in Şubat ayında BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi (CEDAW) ile bir araya geldiğini hatırlatan yetkililer, kadın hakları aktivistinin bu görüşmeden üç ay sonra tutuklandığına işaret etti. Hezlul'un aynı zamanda ifade, barışçıl toplanma ve dernek kurma özgürlüğü gibi haklarını kullandığı için de özel terör mahkemesinde yargılandığı belirtilen açıklamada, Suudi makamlarından genç kadının acilen serbest bırakılması ve asılsız suçlamaların düşürülmesi istendi.

31 yaşındaki kadın hakları aktivisti Hezlul ilk olarak Suudi Arabistan'da kadınların otomobil kullanmasının yasak olduğu 2018'de araç kullandığı için tutuklanıp üç ay cezaevinde kalmış, daha sonra Kral Selman'a hitaben erkek vesayet sisteminin kaldırılmasını isteyen açık mektupta imzacı olduğu için "Krallık yönetimini istikrarsızlaştırmak" suçlamasıyla yeniden tutuklanmıştı.