'SYRIZA umudu yükseltti'

GÜLSEN CANDEMİR

TAKSAV İzmir Temsilciliği  tarafından  Konak Güzelyalı Nazım Kültür Merkezi’nde Pazar günü gerçekleştirilen söyleşide SYRIZA Politik ve Sosyal Haklar Savunma Ağı Temsilcisi Oktay Subay ve Haziran Hareketi Yürütücülerinden Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, SYRIZA ve Türkiye’yi konuştu. TAKSAV İzmir Temsilcisi Abdullah Tunalı’nın moderatörlüğünü yaptığı söyleşi de ilk sözü 1986 yılından bu yana Yunanistan’da yaşayan Oktay Subay aldı.

SYRIZA “Krize karşı sokakta sürdürülen mücadelenin sandığa yansımasıdır” diyerek söze başlayan Subay, ‘SYRIZA’nın solunda konumlanmış olan bizlerin SYRIZA’dan beklentisi devrim yapması değil, ama devrim yapılabilecek ortamı sağlamasıdır’ dedi.

Syriza için devrimcilere geniş bir hareket ortamı, sağlam bir zemin oluşturma çabası tanımlaması yapan Oktay Subay, “SYRIZA’nın geleceği ya daha sola gitmek ya da yok olup gitmektir” dedi.

ÇATI ÖRGÜT OLDU
SYRIZA’nın kuruluşundan söz ederek konuşmasını sürdüren Oktay Subay, “2001’de Solun Birlik ve Ortak Mücadelesi için Tartışma Platformu bünyesinde Troçkist, Maocu, Anarşist, bireysel solcu, devrimci, sosyal demokraları kapsıyordu. Platformun hedefi, var olan sorunlara odaklanma, bunlar için ortak mücadele zeminini aramaktı. Platformun devrim gibi bir derdi yoktu, sosyal yaşamı örgütleme çabası vardı. Birlikteliğin zemininde diğerlerine tahammül vardı. Bu platform, 2004 seçimlerine giderken SYRİZA çatı örgütü şemsiyesi altında toplanma kararı aldı ve seçim barajının yüzde 3 olduğu Yunanistan’da yüzde 3,3 oy aldı. SYRIZA hiç bir zaman organları oluşmuş, örgütlü gücü olan bir yapı olmadı ama halkın desteğini almış, eylem birliği kabul gören bir çatı örgütü oldu” bilgilerini verdi.

KEMER SIKMA ÇÖKTÜ
Subay’dan sonra sözü Haziran Hareketi Yürütücülerinden Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu aldı. Sosyal demokratların, Yunanistan’ın yaşadıklarından alması gereken dersin ‘Neoliberal politikaların sonucunda hüsran var’ gerçeği olduğunu söyleyen Kozanoğlu Türkiye’nin de 2001’de DSP hükümeti ile bunu yaşadığını ifade etti. Yunanistan’da yılladır uygulanan kemer sıkma politikalarının insanları bıktırdığını ve ülkeyi bataklığa sürüklediğini ileri süren Kozanoğlu, SYRIZA’nın kazanmasının nedenlerinden birinin de bu politikaya karşı olması olduğunu ifade etti.

SYRIZA Temsilcisi Oktay Subay şu sorulara da cevap verdi:

>> SYRIZA neden sağ bir parti ile koalisyon yaptı?
SYRIZA 149 milletvekilini meclise sokabildi, tek başına hükümet kuramadığı için bir parti ile koalisyon yapması gerekiyordu. Daha önce yapılan yerel seçimler ve AB parlamento seçimlerinde sağ parti SYRIZA’ya en yakın politikaları izledi. O nedenle sağ parti ile koalisyon yapıldı. SYRIZA Hükümeti kurmasaydı yeniden seçime gidilebilirdi ve belki de aldığımız oyu bir daha alamazdık. Yunanistan’da ilk defa radikal söylemli bir hükümet kuruldu, bunun için sağ parti ile ayrıldığımız yerleri değil de ortak noktalarımızı dikkate alarak çalışıyoruz.

>> PASOK seçimlerin ardından ne yaptı?
PASOK lideri Yorgo Papandreu partisinden istifa etti ve yeni bir parti kurdu. PASOK ise Papandreu’yu hain ilan etti. Yüzde 40’larda oy alan parti son seçimlerde yüzde 4 oy almıştı. PASOK şimdi başkanlık tartışması yaşıyor. Toplum içinde tartışılan PASOK’u ele alırsak, halk son 40 yıldır süren sorunların sebebi olarak PASOK’u görüyor. Özellikle kamu mallarının satılması çok eleştiriliyor. SYRIZA, satılan malların geri kamuya alınması sözünü verdi, halk şimdi bu sözün tutulmasını bekliyor.

>> SYRIZA’nın kadın politikası nedir, kadın mücadelesi Yunanistan’da ne durumda?
Yunanistan’ın kadın sorunu yok, ülkede feminist hareketler güçlü, kadın erkek eşitliği var. Dünya kadın yürüyüşünün en önemli ayaklarından biri de Yunanistan’dır.

>> SYRIZA politikaları darbe ile karşılaşabilir mi, bu tehlike var mı?
Yunanistan’da artık darbe olmaz. Asker 1960’taki anlayışından çıktı artık. Toplum ise, hala darbenin saçmalığını ve acı izlerini tartışıyor. Zaten ülkede askerin varlığı da yokluğu da bir. Ülkede artık herhangi bir askeri darbeden söz etmek mümkün değil.

Hayri Kozanoğlu’na yöneltilen soruların cevapları ise şöyleydi:

>> ABD SyrIza’ya nasıl bakıyor, AB’ye karşı Syriza’yı mı destekliyor?
ABD’nin bazı iktisatçıları kemer sıkma politikalarının sonuç vermeyeceğini söyleyip, bazı uyarılar yapıyor. ABD bu anlamda borçların ödenmesi konusunda AB kadar katı değil. ABD biraz daha sosyal demokrasi istiyor ‘Çok sıkarsanız ölür’ diyor ölmesini değil yaşamasını istediğini gösteriyor. AB ise aksine ‘kangrenli bacağı keselim kurtulalım’ diyor. Avrupa’da neler olacağını yakın zamanda göreceğiz.