9 sene önce Diyarbakır Barosu Başkanı iken katledilen Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin açılan davada savcı, sanıkların beraatı yönünde mütalaa verdi.

Kaynak: AA
Tahir Elçi cinayeti davası: Savcı sanıkların beraatını istedi

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Dört Ayaklı Minare’nin önünde 28 Kasım 2015’te katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin açılan davada savcının sanıkların beraati yönünde mütalaa verdiği belirtildi.

Savcının 25 Nisan'da mahkemeye sunduğu mütalaasında, "Olay yerinde görevli polis memuru sanıklar S.T, F.T. ve M.S. ile adı geçen teröristler arasında gerçekleşen silahlı çatışma anında nereden geldiği yapılan tüm araştırmalara rağmen tespit edilemeyen kurşun ile maktulün hayatını kaybettiği kanaatine varılmıştır." ifadelerine yer verildi.

Mütalaada, şunlar kaydedildi:

"Sonuç olarak sanıklar S.T, F.T. ve M.S'nin maktule yönelik olarak atılı 'bilinçli taksirle ölüme neden olma' suçunu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli, her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilememesi karşısında, amacı maddi gerçeğin ortaya çıkarılması olan ceza yargılamasının en önemli ilkelerinden birisi olan 'şüpheden sanık yararlanır' ilkesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6/2 maddesi ile garanti altına alınan masumiyet karinesi uyarınca, müsnet suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle sanıkların Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 223/2 (e) maddesi gereğince ayrı ayrı beraatine karar verilmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur."

Elçi cinayetine dair dava duruşması 12 Haziran'da Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Davada karar verilmesi bekleniyor.

Davada, tutuksuz yargılanan polis S.T., F.T. ve M.S.'ye “bilinçli taksirle ölüme neden olmak" suçlaması yöneltiliyor.