Talepler belli, sorun eşit yurttaşlık: Aleviliği asla bitiremeyeceksiniz
Alevi örgütleri yasaya karşı Ankara’da eylem yapmıştı. (Fotoğraf: BirGün)

Kayhan AYHAN

Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karar ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'na Ali Arif Özzeybek atandı.

Ziya Baba Bektaşi Vakfı’nın eski başkanı olan Özzeybek, 2011-2018 yılları arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışmanlığını yaptı. Özzeybek, 2018 yılında CHP’den istifa etti.

Daha sonra AKP’ye katılan Özzeybek, 24 Mart 2021 yapılan AKP kongresinde, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) yedek üyeliğine seçildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun danışmanlığı görevini yürüten Ali Arif Özzeybek, AKP’nin son bir yıldaki Alevi açılımlarında cemevlerini ziyaret ederek görüşmeler yaptı.

"BAŞKANLIĞI TANIMIYORUZ"

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Başkanı Cuma Erçe, atamayla ilgili BirGün'e yaptığı açıklamada, "Bizim en başından beri düşüncemiz ve tepkimiz belli. Aleviliği tanımlayan, tarif eden, bir kalıba hapseden ve asimilasyon yoluyla tümden ortadan kaldırmayı hedefleyen bu yasa ve bu karar bizim nazarımızda yok hükmündedir. Atanan başkanı da, kurulan başkanlığı da, çıkartılan yasayı da tanımıyoruz. Alevilik haktır, Aleviler vardır demeye devam edeceğiz. Katliamlarla bitiremediler, sürgünlerle bitiremediler, Alevi köylerine yapılan camilerle bitiremediler. Şimdi de devşirmelerle bitirmek istiyorlar ama, yine başaramayacaklar" dedi.

"İbadetimiz cem, ibadethanemiz cemevidir" diyen Erçe, "Er ya da geç ama mutlaka bunu onlara kabul ettireceğiz. Ali Arif Özzeybek onlar için en iyi tercih olmuştur. Soylunun danışmanı olan bir kişinin atanması bizi de rahatlatmıştır. Aleviler içinde bir karşılık bulamayacaktır" ifadelerini kullandı.

Cuma Erçe, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) BaşkanıCuma Erçe, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Başkanı

ALTERNATİF DİYANET

Alevi kurumları Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ve Alevilerle ilgili düzenlemeler görüşülürken Meclis önünde eylem yaparak tepki göstermişlerdi. Aleviliğin dizayn edilmeye çalışıldığına dikkat çeken Alevi kurumlarının temsilcileri, "Alenen alternatif bir Diyanet oluşturmaya çalışıyorlar. Ocaklarımızı yok etmek istiyorlar. Bizim taleplerimiz belli. Sorunumuz eşit yurttaşlıktır. Cemevleri bizim ibadethanemizdir" diye tepki göstermişti.