Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi, Birleşik Metal-İş, Petrol-İş, Tek Gıda-İş ve Türk Harb-İş sendikalarıyla birçok işyerinde direnen işçiler bir araya gelerek "Krize Karşı İşçi...

Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi, Birleşik Metal-İş, Petrol-İş, Tek Gıda-İş ve Türk Harb-İş sendikalarıyla birçok işyerinde direnen işçiler bir araya gelerek "Krize Karşı İşçi Forumu" düzenledi. Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAREM)’in Birleşik Metal-İş, Petrol-İş, Tek Gıda-İş ve Harb-İş sendikalarıyla ortaklaşa düzenlediği "Krize Karşı İşçi Forumu" Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi"nde yapıldı. İşçiler krizin nedenlerini, işten çıkarmaları ve mücadele yöntemlerini konuştu. Foruma direnişte olan Sinter Metal ve IBM işçileri de katıldı.

Foruma TAREM Akademik Çalışmalar Danışmanı Sinan Alçın moderatör, Maltepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Atilla Özsever, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Beşeli, Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenme Uzmanı Hakan Koçak ile Harb-İş Sendikası Anadolu Yakası Şubesi Eğitim Sekreteri ve İstanbul Tersanesi İşyeri Baş Temsilcisi Necdet Altun konuşmacı olarak katıldı.

Sinan Alçın, krizin sermaye birikiminin sonucu yaşandığına belirterek üretimde esnekleşmeyle kendini gösteren neo-liberal politikaların işsizliği getirdiğini belirtti. Alçın, "Neoliberal politikalar devletin piyasaya müdahale etmemesi gerektiğini söylüyor ama devletler müdahalede bulunuyor. Finans alanlarının zararlarını toplumsallaştırma rolünü devlet üstleniyor. Zararları halkın vergisiyle karşılıyor. Devlet kapitalizmin devamı için müdahil oldu” dedi.

 

‘MÜCADELE TARZI GELİRTİRİLMELİ’

Maltepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Atilla  Özsever de, mülksüzleştirme ve işsizlik dalgası yaratan küresel krize karşı mücadelenin güç dengelerinin hesaplanması ve buna uygun mücadele tarzlarının geliştirilmesiyle örülebileceğini söyledi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Beşeli ise, üç farklı kriz algısından söz etti. Beşeli bu üç farklı tutumu, kendisini sistemin yedek parçası olarak gören ve "krize karşı yapacak bir şey yok" diyen işçiler, kendisinin patrona veremediği cezayı krizin verdiğini düşünen işçiler ve mücadele edilmesini söyleyen işçiler olarak sınıfladı.

Beşeli, sömürünün ortadan kaldırılması mücadelesi olmaksızın krize karşı mücadele etmenin mümkün olmadığına ve işçi sınıfının sömürü nesnesi olmaktan çıkıp, kurtuluşun öznesi olması gerektiğine dikkat çekti. Beşeli “Yaşanan işgaller bugün arttıysa buna inandığımız ve meşrutiyetini gördüğümüz içindir” dedi.

 

‘KRİZ  SINIF SEZGİSİNİ ANIMSATTI’

Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenme Uzmanı Hakan Koçak ise, geçmişte örgütlü biçimde yapılan eylemlerden ders alınması gerektiğini vurguladı. Ekonomik krizin mücadele etmek ve bir araya gelmek gerektiğini anımsattığını belirten Koçak, bugünkü işçilerin düne göre daha eğitimli ve olanakları daha geniş olmasına rağmen mücadele eşiğinin düşük olmasını sınıf sezgisinin yitirilmesine bağladı. Koçak, harekete geçmesi zor olan beyaz yakalıların bile sendikalaşma mücadelesi verdiğini söyledi. Konuşmasında Türk-İş"i de eleştiren Koçak, yerel düzeyde yaşama geçirilecek eylemlerin bütün konfederasyonu mücadele etmeye mecbur bırakacağını vurguladı.

Harb-İş Sendikası Anadolu Yakası Şubesi Eğitim Sekreteri ve İstanbul Tersanesi İşyeri Baş Temsilcisi Necdet Altun, Başbakanın krize ilişkin söylediklerini eleştirerek, önce "kriz teğet geçecek", sonra da "kriz, psikolojikmiş" diyen başbakanın en son krizi kabul ederek fırsata dönüştürmek gerektiğini söylediğini belirterek "Bunu sermaye için söylüyor. İşten atın, ücretsiz izin verin, esnek çalışma dayatın hiç olmazsa TİS dönemlerinde zam vermeyin diyorlar. Panik yaşıyorlar” dedi.

Forumda işçiler de söz aldı. Sendikacıların sunumlarının ardından işçiler krize karşı neler yapılması gerektiğini söyleyen işçiler, Türk-İş"in tutumunu eleştirerek yerel platformların daha da güçlenmesi gerektiğini belirtti.

Forumda Bauhaus"ta sendikalaştıkları için işten atılan işçiler de yaşadıklarını anlattı. Forumda söz alan direnişteki Sinter Metal işçileri ise “Cesaretini toplayıp karşımıza bile çıkamayan patron, sabrımızı taşırdı. Biz ekmeğimizin davasındayız, elbet kazanırız” dedi. IBM işçileri ise çarşamba günleri yaptıkları Plaza eylemlerine çağrı yaptı.