İstanbul’da Haliç’in kıyısında yer alan ve uzun bir süre Kuzey Deniz Saha Komutanlığı olarak kullanılan tarihi Divanhane binasının imar planı değiştirildi. Cumhurbaşkanlığı’na devredilen tarihi yapı RTE müzesi olacak.

Tarihi bina RTE Müzesi olacak!

HABER MERKEZİ

Seçim sürecinde iktidarın ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın devletin tüm olanaklarını kullanmasını eleştirilirken tartışma yaratacak yeni bir adım atıldı. İstanbul’un en önemli tarihi yapılarından birinin RTE Müzesi’ne dönüştürüleceği ve bunu müzenin kamu kaynaklarıyla yapılacağı ortaya çıktı.  

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Kasımpaşa’da, Haliç’in kıyısında yer alan yaklaşık 30 bin metrekarelik bir alanın imar planını değiştirdi. İmar planı değiştirilen alanda ise uzun yıllar Kuzey Deniz Saha Komutanlığı karargahı olarak kullanılan ve 1869 yılında inşa edilen tarihi Divanhane binası yer alıyor. Restorasyon çalışmalarının yürütüldüğü tarihi yapıyı AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da özel olarak ilgi göstermiş, 2021 ve 2022 yılında çalışmaları yerinde incelemişti. 

Bakanlığın hazırladığı imar planı raporunda ise Kuzey Deniz Saha Komutanlığı olarak kullanılan tarihi binan 6 Ocak 2022’de Milli Savunma Bakanlığı’ndan alınarak “Cumhurbaşkanlığı hizmetlerinde kullanılması için” Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edildiği belirtildi. Yapılan imar planı değişikliğiyle de alan, “askeri alan” statüsünden çıkarılarak “resmi kurum (müze) alanına” dönüştürüldü. 

Bu şekilde Milli Savunma Bakanlığı’ndan alınan tarihi yapının Cumhurbaşkanlığı tarafından “RTE Müzesi’ne” dönüştürüleceği öğrenildi. T24’ten gazeteci Murat Sabuncu 11 Ocak 2023 tarihinde de müzeni ayrıntılarını paylaşmıştı. Müze projesinin görsellerini de paylaşan Sabuncu, müzede Erdoğan'ın çocukluğundan futbolculuk yaşamına siyaset öncesi ile özellikle siyasi hayatı boyunca yaşadıkları, öne çıkan sözleri yer aldığını belirtmişti. 

AİLESİ DE YER ALIYOR 

“Müzede ayrıca, başta eşi Emine Erdoğan olmak üzere aile fertlerine de yer veriliyor” diyen Sabuncu’nun yazısında müze projesine dair şu bilgiler de yer almıştı: 

“Erdoğan Müzesi'nin Kasımpaşa'da olmasının en önemli nedeni, hayatının, özellikle ilk gençliğinin büyük bölümünün burada geçmiş olması. Yine onay alınan taslaktan anlaşıldığına göre, projede Erdoğan'ın Milli Görüş, Refah Partisi yılları ve Necmettin Erbakan ile olan birlikteliğine de yer veriliyor. Erdoğan'ı eşi Emine Hanım'ın da Başbakan ve Cumhurbaşkanı eşi olduğu dönemlerde yaptığı ziyaretler, etkinlikler ayrı bir şekilde gösteriliyor. Çalışmada ayrıca, tüm aileyi gösteren bir aile ağacı ve yaşadıkları evleri simgeleyen fotoğraf ve hologramlara da yer verilmesi için çalışılıyor. Erdoğan'ın futbolculuk günlerinden Pınarhisar Cezaevi'ne, belediye başkanlığından, başbakanlığa ve cumhurbaşkanlığına hayatının değişik dönemlerinin farklı odalarda gösterilmesi yönünde hazırlık yapılıyor.”