ABD destekli Juan Guaido’nun, kendisini Venezuela Devlet Başkanı olarak ilan etmesi ve ABD tarafından Guaido’nun başkanlığı tanınması ile başlayan sürecin yankıları sürüyor. ABD’li diplomatlar Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun tanıdığı 72 saatin sona ermesinin ardından ülkeden ayrıldı. Hollanda da Maduro’nun 8 gün içerisinde bir erken seçim ilan etmemesi durumunda Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu geçici başkan […]

‘Tarihi bir savaştayız’

ABD destekli Juan Guaido’nun, kendisini Venezuela Devlet Başkanı olarak ilan etmesi ve ABD tarafından Guaido’nun başkanlığı tanınması ile başlayan sürecin yankıları sürüyor. ABD’li diplomatlar Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun tanıdığı 72 saatin sona ermesinin ardından ülkeden ayrıldı. Hollanda da Maduro’nun 8 gün içerisinde bir erken seçim ilan etmemesi durumunda Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu geçici başkan olarak tanımaya hazır olduklarını bildirdi. Maduro, ülkesinin karşı karşıya olduğu darbe girişimine dair Cüneyt Özdemir’e 20 yıldır devrimlerinin saldırı altında olduğunu ve tarihi bir savaştan geçtiklerini söyledi.

Diplomatlar ABD’ye döndü

ABD’nin Caracas’taki büyükelçiliğinde görevli diplomatik personelin bir kısmının ülkelerine geri döndüğü ve iki ülkenin karşılıklı olarak ticari ilişkilerin ve göçmenlerle ilgili işlemlerin yürütüleceği ofisleri açmak için 30 gün boyunca müzakere yürüteceği açıklandı. Venezuela Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İki ülkenin, konsolosluk işlemleri ve ticari süreçler için her iki başkent, Caracas ve Washington’da karşılıklı olarak ofisler açmayı müzakere edecekleri ve bu sürenin de 30 gün ile sınırlandırıldığı kaydedildi.

Hollanda da yerini aldı

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun 8 gün içerisinde bir erken seçim ilan etmemesi durumunda Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu geçici başkan olarak tanımaya hazır olduklarını bildirdi. İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve Belçika’dan Venezuela’ya 8 gün içinde yeniden seçimlere gidilmesi çağrısı gelmişti. Venezuela, çağrıyı ‘ültimatom’ diye nitelendirerek “Kimse bize ne zaman seçim yapılacağını söyleyemez” demişti.

20 yıllık mücadele

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesinin karşı karşıya olduğu darbe girişimine dair CNN Türk’teki 5N1K programının yapımcısı Cüneyt Özdemir’e konuştu. “Yaşananların hepsi Amerika ile bağlantılı” diyen Maduro, tarihi bir savaştan geçtiklerini söyledi. Maduro, ülkesinin son 20 yılını ve buna karşı gelişen ABD müdahalelerine ilişkin, “Venezuela süregelen saldırıların bir kurbanı. Trump yönetimi, Venezuela’yı hedef alıyor ve sosyal ve politik yaşamına zarar verilmek isteniyor. Chavez bir saldırıyı atlattı. Mesela 2002 Nisanı’nda büyük bir darbe girişimi atlatıldı ve bu askeri gücün yanında halkın desteğiyle oldu” diye konuştu. Maduro, Venezuela’daki enflasyon ve ekonomik sisteme ilişkin de “Finansal ve ekonomik birçok saldırı altındayız ve bunlarla savaşıyorum. İlaç almak için kullanmamız gereken 1.4 milyon dolarımızı dondurdular. Ekonomik olarak iyileşmemizi istemiyorlar. Ekonomimizi sarsmak istiyorlar. Fakat bu sorunu da aşacağız” dedi.

***

Venezuela’ya destek eylemi

New York’ta bulunan Union Square Park’ta bir araya gelen bir grup ABD’li gösterici, ABD’nin Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu ülkenin geçici devlet başkanı olarak tanımasına tepki gösterdi. Venezuela bayrağı açan göstericiler, “ABD, ellerini Venezuela’dan çek” sloganı attı. Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi’nin katılımıyla yapılan gösterideki konuşmada, “Venezuela’nın demokratik olarak seçilmiş lideri Nicolas Maduro’ya destek vermek ve ABD’nin emperyalizmine karşı çıkmak için bugün buradayız” ifadeleri kullanıldı.