Emniyet Müdürü K. Yücel Tutkun, "iç güvenlik değerlendirmesi" adlı makalesinde, radikal dincilerin elindeki yurt ve pansiyonların yetiştirdiği çocukların ülke bütünlüğü için tehdit olduğu vurgulandı.

Emniyet Müdürü K. Yücel Tutkun, "iç güvenlik değerlendirmesi" adlı makalesinde, radikal dincilerin elindeki yurt ve pansiyonların yetiştirdiği çocukların ülke bütünlüğü için tehdit olduğu vurgulandı.

 

Okulların açılmasına az bir süre kala, daha önce de çeşitli nedenlerle gündeme gelen "tarikat yurtları"na ilişkin endişeler, 1. Sınıf Emniyet Müdürü ve Polis Başmüfettişi Yücel Tutkun'un hazırladığı "iç tehdit" değerlendirme raporunda da yer aldı. Tutkun raporunda, maddi imkanları kıt vatandaşların zeki çocuklarının tarikat okullarının pençesine düştüğüne işaret edildi. Özellikle Fettullah Gülen'e bağlı eğitim kurumlarına ilişkin yapılan eleştiriler döneminde gündeme gelen "zeki yoksul çocuklarının ücretsiz eğitildikleri ve radikal grupların himayelerine girdikleri" eleştirilerine bir yenisi de uzman bir polis müdüründen geldi. 1.Sınıf Emniyet Müdürü, Polis Başmüfettişi, Kriminalistik Uzmanı, TODAİE-Kamu Yönetim Uzmanı K. Yücel Tutkun'un "Çağın Polisi" adlı dergide yer alan, "iç güvenlik değerlendirmesi" adlı makalesinde "bölücü, ayrılıkçı, yıkıcı, anarşi ve terör örgütleri, hortumcular ve menfaat çeteleri" ile birlikte "tarikat yurt ve pansiyonları" da Türkiye'nin iç barışını tehdit eden faktörler arasında sayıldı.

 

Derginin 25. sayısında yer verilen değerlendirme raporunda Utkun, şu görüşlere yer verdi: "Toplumda, özellikle kırsal alanda babaları veya anneleri ölmüş, geçim sıkıntısı nedeni ile okuma imkanı bulamayan zeki çocukların ve gençlerin bulunduğu bir gerçektir. Bu ihtiyacı karşılamak üzere Türkiye'de; önceleri babası ölen erkek çocukların okumasını temin eden, İstanbul'da kurulmuş, vakıf niteliğindeki "Darüşşafaka" kurumu halen faaliyetini sürdürmektedir.

Türkiye'deki mevcut kurum ve kuruluşların bu konuda yetersizlikleri, siyasilerin duyarsızlıkları nedeni ile özellikle radikal dini gruplar 'Okul ve kurs öğrencilerine yurt ve pansiyon temin eden dernekler' kurmuşlardır. Kurdukları yurt ve pansiyonlara zeki çocuklar alınmış, vatandaştan da rağbet görmüşlerdir."

 

YETİŞTİRİP DEVLETE YERLEŞTİRİYORLAR

Yücel Utkun, derneklerin mallarını gerçek kişiler üzerine yaparak, kapatılma halinde malların ellerinden gitmelerini engelleyecek yöntemler geliştirdiği bilgisini verdikten sonra, "İlkokuldan itibaren alıp yüksek tahsilli meslek sahibi yaptıkları gençler bu gün çeşitli alanlarda görev yapmaktadır. Gençliğin yetiştiği bu tür yurt ve pansiyonlar üzerindeki Devlet politikasının "İzleme / Denetleme" yerine, "Yönetime Katılma" şeklinde değiştirilmesinin gerektiği değerlendirilmektedir" dedi.