Dikkatler Telekom'a çevrildi. Eski Başteknisyen Abdullah Kahraman, haberleşme ağını Telekom'un kontrol ettiğini söyledi ve uzaktan dinleme için de Telekom onayının gerektiğinin altını çizdi.

HAZAL ATEŞ
Genelkurmay, MİT ve Emniyet'in "Tümgeneral Taşkesen'i biz dinlemedik" açıklamalarının ardından "Telekulak" skandalında tüm ipuçları, Telekom'u adres gösterdi. Sabit telefonlar başta olmak üzere tüm haberleşme ağının Telekom'un kontrolünde olduğunu söyleyen uzman teknisyenlere göre "Tümgeneral Taşkesen'i dinlemese de Telekom kimin dinlediğini bilir." Aynı uzmanlara göre dinleme skandalında bir diğer adres de GSM operatörleri.

Türk Telekom'dan emekli Başteknisyen Abdullah Kahraman, sabit telefonlardan lokal uydu sistemine kadar bütün haberleşme ağının bugün Oger Telecom'un kontrolünde olduğunu söyledi. Kara Harp Okulu Komutanlı-ğı'ndan istifa eden Tümgenaral Reha Taşke-sen'in deşifre edilen telefon konuşmalarının sabit telefon ve GSM'den yapıldığını anımsatan Kahraman, "Genelkurmay, MİT ve emniyet biz dinlemedik diyor. Dinleme yapılanlar sabit telefonlar ve cep. Türkiye'de Oger Telecom dışında sabit telefon hizmeti veren şirket yok. Bütün altyapı hizmetleri de onlara ait. Askerin elinde sabit telefon kayıtları varsa bu dinlemenin sorumlusu Oger Telecom'dur. Bu konuda açıklama yapması gereken Oger Telecom ve GSM operatörleridir" diye konuştu.

Bilgisayar kontrollü modem bağlantısı ile lokal santralara girilerek, uzaktan da dinleme yapılabileceğini belirten Kahraman, bunun için de Telekom onayının gerektiğinin altını çizdi. Özel üretilmiş dinleme cihazları ve hediye cep telefonları ile yapılan dinlemelere de dikkat çeken Kahraman, " Bir binada özel alüminyum kaplama yoksa araçlarla dinlenebilir. Cep telefonları, dışarı terminal verilmesi ile ya da radyo linkleri ile de dinlenebilir" dedi. Bu noktada, Telekulak skandali ile aynı zamanda patlak veren Türk Telekom'daki casus skandali, bir kez daha gündeme geldi. Tele-kom'da görev yapan 8 İngiliz, 1 Türk'ün casusluk yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınarak sorgulanmasının "Tümgeneral Taşkesen'in telefonlarının dinlenmesi"yle bir ilgisinin bulunup bulunmadığı merak konusu.

Türk Telekomünikasyon A.Ş Genel Müdürü Paul Doany dünkü açıklamasında, kurumun bilgisi dışında dinleme yapmanın teknik olarak mümkün olduğunu söyledi.

TELEKULAK'TA CASUS PARMAĞI
Genelkurmay ekseninde ortaya çıkan "telekulak" skandali devletin bütün kurumlarında telefonların dinlendiği endişesine yol açtı. Bazı emekli paşalar gibi bazı siyasetçiler de skandalin arkasında yabancı istihbarat kuruluşlarının bulunduğuna inanıyor.

Trabzon eski Milletvekili ve REFAHYOL döneminde kurulan Telefon Dinleme Komisyonu üyesi olan Şeref Malkoç, 90'h yılların ikinci yarısında yaptıkları incelemelerde şaşırtıcı sonuçlara ulaştıklarını belirterek, "CIA ve MOS-SAD bile karşımıza çıktı. Türkiye'nin yerli istihbaratın yanı sıra yabancı istihbarat birimleri tarafından da dinlendiğini saptadık" diye konuştu. İstihbarat ve güvenlik birimlerinin "biz dinlemedik" açıklamalarının ardından "Telekulak" iddialarında ipuçları Türk Telekom'u adres gösterdi. "Telekom'da 'ajan operasyonu' Taşkesen için mi?" sorusunu da beraberinde getirdi. Türk Telekom'da 27 yıl görev yapan Başteknisyen Abdullah Kahraman, sabit telefonlardan uydu sistemine kadar haberleşme ağının Türk Telekom'un kontrolünde olduğunu belirterek, "Uzaktan dinleme bile bu kurumun onayı ile olur. Tümgeneral Taşkesen'in sabit ve cep telefonu dinlenmiş. Türkiye'de Oger dışında sabit telefon hizmeti veren başka şirket yok" dedi.

» UYDU DİNLEME SİSTEMİ
Uydu dinleme sistemi "Onyx" ile faks, e-mail, teleks ve telefon görüşmeleri de dinlenebiliyor. Sistem, özel anahtar kelimeler aracıyla terörizm, organize suçlar, uyuşturucu ticareti, casusluk ve kitle imha silahlarıyla ilgili bilgileri yakalamayı hedefliyor. "Onyx", Genel Kurmay Başkanlığı'na bağlı Elektronik Alanda Savaş Sürdürme Bölümü tarafından yönetiliyor.

Dinleme, Stratejik İstihbarat Örgütü ile Analiz ve Önlem Alma Dairesi tarafından verilen görevler doğrultusunda gerçekleşiyor."Elektronik Alanda Savaş Sürdürme" ile ilgili 1 Kasım 2003 tarihinde yapılan yasal düzenlemeyle "Onyx" sadece güvenlik politikasına hizmet etmekle sınırlandırılıyor; ekonomik casusluk faaliyetlerini kapsamıyor.

» ABD DÜNYAYI DİNLİYOR
Beyaz Saray'ın 5 bini aşkın kişinin telefon ve e-posta trafiğini mahkeme kararı olmaksızın dinlediğine ilişkin skandal, ABD'nin en gizli kurumu olarak bilinen NSA ile ilgili ayrıntıları da ortaya çıkardı. Bush yönetiminin "Echelon" adı verilen dinleme sistemi ile uzaydaki casus uydularını kullanarak dünyayı dinlediği ortaya çıktı. ABD'de 90'lı yılların sonuna doğru hız verdiği bu sistem ile uzaydaki casus uydularını kullanarak dünyanın her bölgesinde güvenli olmayan telefon hatlarına, internet kayıtlarına, faks mesajlarına ulaşabiliyor. Ulusal Güvenlik Teşkilatı NSA'nın kendi vatandaşlarını dinlemek için mahkeme kararı gerekiyor. Türkiye'deki telefon konuşmalarını kaydetmek için ise böyle bir izne ihtiyacı bulunmuyor. Casus uyduları telefon konuşmalarının yapıldığı ülkelere sevk ederek bütün bilgilere ulaşabiliyor.