Temel ücret yoksulluk sınırının üzerine çıkmalı

HABER MERKEZİ

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), bugün görüşülecek olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesiyle ilgili hazırladığı raporu sendikanın genel merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Toplantıda konuşan SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, bütçe görüşmelerinin gerçekleştiği bu sürecin, emekçiler ve hizmet alacaklar için her zamandakinden daha önemli hale geldiğini kaydederek, sendikanın talep ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

• Ayrı bir Kadın Bakanlığı ve Çocuk Bakanlığı kurulmalı, ayrı ve ihtiyacı karşılayacak bütçeleri olmalı. Sosyal hizmet alanlarındaki politikalar sorunları önlemeye odaklı, iktidarın siyasi ihtiyaçlarından arındırılmış, kapsamlı politikalar olmalı.

• Yoksulluğu teşvik eden değil istihdamı önceleyen ve yoksulluğu bitirme hedefiyle bütçe planlamaları yapılmalı.

• İşkolunda çalışan tüm emekçilerin temel ücreti yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı.

• Pandemi nedeniyle bakanlık personelinin iş yükü çok fazla arttı. Bütçede personel ödemelerin de personel açığı düşünülerek kadrolu ve güvenceli istihdamla personel açığının hızlı bir şekilde giderilmesi için ödenek arttırılmalı.

• Meslek çalışmaları mesleklerin sorumluluk alanları ve sınırları çerçevesinde tanımlanmalı, çalışanlara keyfi ve görevleri olmayan işlerin yaptırılması engellenmeli.

Öte yandan SES Antalya Şubesi’de bir basın açıklaması düzenleyerek Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın, emekçilerin gelirlerine göz diktiğini belirtti.

Şube Eşbaşkanı Şükran İçöz, mevcut bütçe teklifinin pandemi ve deprem gibi olağanüstü dönemleri hesaba katmadığını dile getirdi: "Oysaki pandemi sürecinde ve ekonomik krizin etkileri ile çok sayıda insan işsiz kaldı."