Yeni yönetmelik değişikliğiyle ‘gerekli durumlarda’ 4, 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflara ortak sınav yapılabilecek. Eğitim Sen’den Bozdoğan: MEB’in kafa karışıklığı sürüyor

TEOG'u kaldıran MEB'in kafa karışıklığı sürüyor: Liselere girişte ‘gerekirse’ yeniden ortak sınav yapılır

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN mustafa.k@birgun.net

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kaldırılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı yerine getirilen “tercihe bağlı serbest kayıt sistemi”ne dair bilinmezlere bir yenisi daha eklendi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “Okulöncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği”nde değişikliğe giderek önceki yıllarda TEOG’a ilişkin yapılan düzenlemeleri kaldırdı.

Güncellenen yönetmelikte dikkati çeken nokta ise 4, 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflara yönelik okul, ilçe, il ve “gerekli durumlarda” ülke genelinde ortak bir sınav yapılmasını öngören değişiklik oldu.
Yönetmelikte ayrıca, okul bünyesinde yapılacak merkezi sınavlarla ilgili ilçelerde ve illerde bulunan Zümre Öğretmenler Kurulu’na yetki verildi.
teog-u-kaldiran-meb-in-kafa-karisikligi-suruyor-liselere-giriste-gerekirse-yeniden-ortak-sinav-yapilir-421880-1.
‘Kafa karışıklığı devam ediyor’
Değişikliği BirGün’e değerlendiren Eğitim Sen Genel Eğitim ve Yükseköğretim Sekreteri Özgür Bozdoğan, “Adrese dayalı yerleştirmede ortaya çıkan sorunlar çözülmezse son çare olarak ortak sınavı kullanacaklar” diye konuştu. Yönetmeliğe göre, ilçe genelinde yapılacak sınavların usul ve esaslarının yönergeyle belirlenebileceğinin altını çizen Bozdoğan, “Ülke genelinde ortak bir sınav yapılmasının olasılığı artıyor. Özellikle adrese dayalı yerleşecek olan ve sayıları 1 milyona yaklaşan 8’inci sınıf öğrencilerinin yüzde 90’ının okullara nasıl yerleşeceğine ilişkin kafa karışıklığı devam ediyor” dedi.

Suiistimal endişesini artırır
Yönetmelikte yer alan ‘gerektiğinde’ ibaresinin çok muğlak olduğunu ve keyfiyete neden olabileceğini belirten Bozdoğan, “Böyle bir düzenleme öğrencilerde ve velilerde suiistimal endişesini daha çok artırır. Sınavların nerede yapılacağının, nasıl yapılacağının ve değerlendirileceğinin belli olmadığı bir düzenleme ile karşı karşıyayız” diye konuştu

‘Kaos devam ediyor’
MEB’in, lise yerleştirmelerini öğrencileri memnun edecek şekilde yapamayacağının açık biçimde ortada olduğunu söyleyen Bozdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Okulların kontenjan sayıları, öğrenci sayıları ve coğrafi olarak dağılımları ile bazı okul türlerinin kimi ilçelerde hiç bulunmaması gibi pek çok husus dikkate alındığında adrese dayalı yerleştirmenin çok ciddi bir memnuniyetsizlik ve kaos yaratacağı ortada. Bakanlığın da bunu nasıl yapacağına dair bir fikri yok. Kesin olmamakla birlikte MEB’in, adrese dayalı yerleşecek 8’inci sınıf öğrencilerinin yerleşme sırasını belirlemek için yeni yönetmelikte yer verdiği ‘ortak sınav’ aracını bulundurmak istediği görünüyor. Kaos devam ediyor.”