Ahmet ve oğlu Uğur Kaymaz'ın öldürülmeleriyle ilgili olarak Eskişehir'de sürdürülen davada müdahil avukatlar, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cerrah'ın, TESEV almanağındaki makalesinin dava dosyasına eklenmesini istedi

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde Ahmet Kaymaz ile 12 yaşındaki oğlu Uğur Kay-maz'ın öldürülmesinden sorumlu oldukları iddia edilen 4 polisin Eskişehir'de yargılanmalarına devam edildi. Duruşma nedeniyle görevlendirilen yaklaşık bin polis, adliye çevresinde ve kentin giriş noktalarında güvenlik önlemi aldı. Adliye çevresinde arama noktaları oluşturan emniyet güçleri, başka mahkemelerde duruşması olan vatandaşları da kontrol etti.

Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki onuncu duruşmada, tutuksuz yargılanan sanık polis memurları Mehmet Karaca, Yaşafettin Açıkgöz ve Şeydi Ahmet Döngel ile ölen Ahmet Kaymaz'ın kardeşi Reşat Kaymaz hazır bulundu. Sanık polis memuru Salih Ayaz rahatsızlandığı gerekçesiyle duruşmaya katılmadı. Hakim Osman Acar'ın başkanlık yaptığı duruşmaya beş müdahil, dört sanık avukatı katıldı. Müdahil avukatlar adına söz alan Erdal Kuzu, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Cerrah'ın, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfınca (TESEV) yayımlanan almanakta yer alan makalesinde Kızıltepe'de yaşanan ve davaya konu olaya değindiğini belirterek, Prof. Dr. Cerrah'ın olayda aşırı kuvvet kullanıldığını belirttiğini, bu tespitin doğru olduğunu kaydetti.

Bunun ciddiye alınması gerektiğini ifade edip söz konusu makaleyi mahkeme heyetine sunan Kuzu, "Küçük bir çocuk ve babasının hayatını kaybetmesi toplumda infial yaratmıştır. Kamu vicdanında oluşan tahrifatın ortadan kaldırılması için sanık polislerin tutuklanması yönündeki talebimizi yineliyoruz," dedi.

'MAKALE DELİL OLAMAZ'
Sanık avukatlarından Veysel Güler ise Prof. Dr. İbrahim Cerrah'ın TESEV'de yer alan makalesinde, kişisel yeteneğini ve görüşlerini ifade ettiğini belirterek, "Söz konusu makale mahkemeyi etkileyecek boyutta delil olamaz. Makalenin dosyadan çıkarılmasını talep ediyoruz. Ayrıca makaleyi inceleyip beyanda bulunacağız," dedi. Güler, şunları söyledi: "Aşırı kuvvet kullanımı konusuna gelince, bütün dava süresince Uğur Kaymaz bir çocuk olarak nitelendirildi. Bu konuda kamuoyu aldatıldı. Maalesef basın oyuna getirildi. Olayda polislerin kullandığı Uzi marka silahlar ölenlerin elinde bulunan Kalaşnikof tan daha etkisiz ve küçük bir silahtır. Kalaşnikof, Uzi'ye göre daha vahim bir silah. Üstelik Yargıtay içtihadarına göre meşru müdafaa durumunda bulunan bir kimse o anda (Dur benim silahım güçlü, daha az etkisizini bulayım) diyemez. Sanık polislerin devamlı duruşmaya gelmeleri ve toplanan deliller gereği tutuklama talebi yerinde değildir."

Mahkeme heyeti, olay yerindeki boş kovanların kime ait olduğu ve ölen bir insana sonradan atış artığı bulaştırılıp bulaştırılamayacağı-nın tespit edilmesi için geçen duruşma İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan istenen müzekkereye cevap gelmediğini bildirdi. Sanıkların tutuklu yargılanma ve söz konusu makalenin dosyadan çıkarılması talebinin reddine karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 7 Şubat 2007'ye erteledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube Başkanı da olan müdahil avukadardan Erdal Kuzu, duruşma çıkışı adliye önünde yaptığı açıklamada, Adli Tıp Kurumu'ndan talep edilen raporun gelmediğini belirterek, bugün sadece değişiklik olarak Prof. Dr. İbrahim Cerrah'ın bir makalesini dosyaya koydurduklarını söyledi. Kuzu, önceki duruşmalarda olduğu gibi sanık polislerin tutuklanması yönündeki taleplerinin bu duruşmada da reddedildiğini kaydetti. Sanık avukadarından Güler ise bu olay içinde terör örgütü PKK'nın çocuk unsurunu kullandığını ve toplumda çocuğa olan sevgi göz önüne alınarak bu obje üzerinde durulup kamuoyunun eddlenmeye çalışıldığını bildirdi. AA