TGC tarafından her yıl verilen Basın Özgürlüğü ödülleri Covid-19 tedbirleri kapsamında sembolik bir tören ile verildi. TGC Başkanı Turgay Olcayto Basın Özgürlüğü Ödülü’ne değer görülen Fatih Polat’a ödülünü takdim etti.

TGC Basın Özgürlüğü Ödülleri sahiplerine verildi

İstanbul-Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) 1989 yılından bu yana verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri sahiplerini buldu.

TGC tarafından her yıl verilen Basın Özgürlüğü Ödüllüleri, Covid-19 tedbirleri kapsamında Basın Müzesi’nde sembolik olarak yapıldı. TGC Başkanı Turgay Olcayto Basın Özgürlüğü Ödülü’ne değer görülen Fatih Polat’a ödülünü Müze’de verdi. İşsiz gazeteciler adına verilen ödül ise Basın Müzesi’nde sergilenecek.

GAZETECİLER ÜZERİNDE BASKILAR AĞIRLAŞTI

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto Basın Müzesi’nde yaptığı konuşmada, basın sansürünün tarihçesini anlattı. Eleştirel gazeteciliğin devlet ya da güç odakları tarafından cezalandırıldığını belirten Olcayto, sözlerini şöyle sürdürdü:

“12 Mart 1971’deki muhtıradan sonra gazeteciler üzerindeki baskılar ağırlaştı. Gazeteciler hapse atılıyor. TGC Yönetim Kurulu bu olaylar üzerine bu günün Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü olarak kutlanmasını karar altına alıyor. O tarihten bu yana 24 Temmuzları Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü olarak anıyoruz. 1989 yılında TGC bir ödül koymuş. Basın Özgürlüğü mücadelesi veren gazeteciler için kişisel ve kurum olmak üzere iki alanda ödül koyuyor. Bu ödüller verilirken Seçici Kurul gazetecilerin en az bir yıllık performansını dikkate aldı. Nasıl mücadele etmiş? Arkadaşlarıyla nasıl dayanışma içinde olmuş. Bu yıl da Fatih Polat’ın kendi adına yaptığı çalışmaları, çalıştığı gazetede verdiği mücadeleyi dikkate aldı. Arkadaşlarına verdiği desteği dikkate alarak ödüle değer görüldü. Kurum bazındaki ödül ise sayısı 11 bini aşan işsiz gazeteci adına verildi. Bu ödül de Basın Müzesi’nde sergilenecek.”

FATİH POLAT: BU ÖDÜL BANA SORUMLULUK YÜKLÜYOR

Kişi dalında Basın Özgürlüğü Ödülü’nü TGC Başkanı Turgay Olcayto’dan alan Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, ödül için TGC ve Seçici Kurul’a teşekkür etti.

“Bu ödül bana sorumluluk yüklüyor artık evinde oturamazsın diyen bir sorumluluk bu” diyen Polat, şunları söyledi:

“Türkiye’de basın üzerindeki baskılar, köklü bir tarihe sahip. Biz de 2016 yılında haber nöbeti diye bir çalışma yapmıştık. Güneydoğu’da gazeteciler üzerinde ağır bir baskı söz konusuydu. Biz İstanbul ağırlıklı 68 kişiden oluşan bir gazeteci grubuyla Diyarbakır ve çevresindeki illere gittik. Sekiz hafta süreyle gazeteciler görev yaptılar. Ödülü katılan meslektaşlarım adına alıyorum, ardından baskılar yoğunlaştı, gazetelere baskınlar yapıldı, yöneticiler tutuklandı. Cumhuriyet Gazetesi’ne dönük operasyonlar yapıldı. Farklı farklı gazeteciler üzerinde baskılar arttı. Ben Gazeteciyim İnisiyatifi adına da alıyorum bu ödülü.”

İŞSİZ GAZETECİLER ADINA VERİLEN ÖDÜL BASIN MÜZESİ’NDE SERGİLENECEK

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, işsiz gazeteciler adına hazırlanan plaketi TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’e verdi. Ödülü Basın Müzesi’nde sergileyeceklerini belirten Genel Sekreter Sibel Güneş, “Virüs salgını nedeniyle Basın Müzesi’nde sembolik bir tören yapabiliyoruz. Son 10 yılda 11 bin 157 gazeteci iktidar baskısıyla işsiz bırakıldı. TGC Basın Özgürlüğü Seçici Kurulu ise işsiz gazetecilerin uğradığı hak ihlalini belgelemek amacıyla bu ödülü vererek tarihe not düştü. Ödülün sergileneceği TGC’nin 1988 yılında hizmete açtığı Basın Müzesi, basın özgürlüğünün de sembol binalarından biri. II. Abdülhamit döneminde sansür binası olarak kullanılmış. Bu anlamlı Müzede sergileyeceğimiz ödülle işsiz meslektaşlarımızla dayanışma içinde olmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

İŞSİZ GAZETECİLER: YAŞANAN GAZETECİ SOYKIRIMIDIR

Gazeteci yazar Ümit Aslanbay ve Sibel Köklü ise işsiz gazetecilere verilen ödülle ilgili bir değerlendirme yaptı. Ümit Aslanbay, “Bugün yaşananlar işsizlikten öte soykırımdır, gazeteci soykırımıdır. Yetişmiş gazeteciler yerlerinden edilmiş, yerlerine memurlar tayin edilmiştir” dedi. Sibel Köklü de “24 Temmuz eskiden bayram olarak kutlanırdı. Artık gazetecilerin kutlayacağı bir bayram yok. Gazeteciler işsizlikle karşı karşıya. Evlerine ekmek götüremeyecek durumdalar” dedi.