TGS'nin "Türkiye’de Gazetecilik: Algı ve Profil Araştırması" gazetecilerin çalışma şartlarındaki yetersizliği gözler önüne serdi. Araştırmaya göre gazeteciler düşük maaşla çalışıyor ve maaşları enflasyon karşısında yetersiz. Gazetecilerin çoğunluğu haftada 45 saat ve üzeri çalışırken, yıllık izinlerini tam olarak kullanamıyor.

Kaynak: Haber Merkezi
TGS araştırması: Gazetecilerin çoğu düşük maaşla çalışıyor

birgun.net

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), "Türkiye’de Gazetecilik: Algı ve Profil Araştırması"nın kamuoyu ile paylaştı.

Araştırmada, Kasım 2022 – Ocak 2023 döneminde toplam 2 bin 593 gazetecinin yer aldığı listeler taranıp 285 gazeteciyle anket yapıldı. 

Medya sektöründeki sorunların sıralandığı araştırmada, finansmanın etkilediği sorunlar arasında yaşanan işsizlik ve düşük maaşlar olduğu kaydedildi. Bu durumun gazetecilerin haberleri için yeterli zaman ve kaynak ayıramamalarına ve kaliteli haber yapamamalarına neden
olduğu ifade edildi.

"Gazetecilerin çoğunluğunun düşük maaş aldığı ve maaşlarının enflasyon karşısında yetersiz kaldığı görülmüştür" denilen araştırmada, "Bunun yanı sıra, gazetecilerin yarısından fazlası sosyal haklarından memnun olmadığını belirtmiştir. Maaşları enflasyon karşısında yetersiz olanların ve sosyal haklardan memnun olmayanların oranının, yine ulusal medyada çalışan gazetecilerle, metropol illerde çalışan gazeteciler arasında daha yüksek olarak görülmüştür" ifadelerine yer verildi.

Gazetecilerin çoğunluğu haftada 45 saat ve üzeri çalıştığı ve çoğunluğunun yıllık izin haklarını tam olarak kullanamadığı belirlenen araştırmada, "Haftada 45 saatten fazla çalışanların ve yıllık izin hakkını tam kullanamayanların oranı, ulusal medya çalışanları ve metropol illerde çalışan gazeteciler arasında daha yüksek olarak belirlenmiştir" denildi.

Araştırmada şu bulgulara yer verildi:

>> Gazetecilerin %36,3’ü fazla mesai yaptığını ve bu mesailerin ücretlendirilmediğini belirtmiştir.

>> Fazla mesai karşılığında ücret alan gazetecilerin oranı ise sadece %28,6’dır. Gazetecilerin %35,1’i ise fazla mesai yapmadığını belirtmiştir. Ücretli fazla mesai yapan gazetecilerin oranı, metropollerde çalışan ve ulusal basında çalışan gazeteciler arasında daha yüksek orandadır (%35,6 ve
%34,7).

3 GAZETECİDEN SADECE 1'İNİN BASIN KARTI VAR

Araştırmaya katılan her 3 gazeteciden sadece 1'nin (%34,1) basın kartına sahip olduğu aktarıldı. Basın kartına sahip olmayanların çoğunluğunun ise basın kartı kriterlerine uymadığı veya kart için başvurmayı tercih etmediği belirlendi.

STRES, KAYGI VE FİZİKSEL ZORLUKLAR...

Araştırma sonucunda gazetecilik sektöründe stres, kaygı ve fiziksel zorluklar nedeniyle çeşitli meslek hastalıkları görüldü.

Araştırmaya katılan gazetecilerin en yaygın sağlık sorunu görme bozukluğu (%39,6) oldu. Bel/boyun fıtığı (%26,4) ve eklem ağrıları (%24,4) diğer önemli sorunlar olarak belirlendi.

Kadın gazeteciler ve ulusal medyada çalışan gazetecilerin, bu sorunları diğer gruplara göre daha yüksek oranlarda yaşadıklarını kaydedildi.

KADIN VE GENÇ GAZETECİLER DAHA FAZLA MOBBİNGE UĞRADI

Araştırmaya katılan gazetecilerin %36,2’sinin, çalışma hayatlarında en az bir kere mobbinge maruz kaldığı belirlendi.

Şu an çalıştıkları iş yerlerinde mobbinge maruz kaldığını belirtenlerin oranı
ise %11,8 oldu.

Kadın gazeteciler, genç gazeteciler, lisans ve üstü eğitimli gazeteciler ve metropol illerde çalışan gazeteciler, diğer gruplara oranla daha yüksek oranda mobbinge maruz kaldıklarını belirtti.

BirGün EN FAZLA GÜVEN DUYULAN GAZETELER ARASINDA

Araştırmada, giderek artan yalan haberlerden dolayı gazetecilikte haber kaynaklarının öneminin arttığı belirtildi.

Haber üretim sürecinde aktif rol oynayan sektör çalışanlarına "haber ile ilgili en güvendikleri kişi ve kurumlar" soruldu.

Medya çalışanlarının en güvendiği gazete BirGün oldu.

6,5 puan ile ilk sırada yer alan BirGün'ü, 5.5 puan ile Evrensel, 3.8 ile Cumhuriyet ve 3.5 ile Sözcü takip etti.

Araştırmaya göre, medya çalışanlarının en güvendiği kurum 12.7 puan ile Anadolu Ajansı oldu. "Fikrim yok" diyenlerin oranı 10.3 olurken, FOX TV 10.8 ile Anadolu Ajansı'nı izledi.

Araştırmaya göre, medya çalışanlarının en çok güven duyduğu kurumlar şöyle:

Anadolu Ajansı: 12.7

Fikri yok: 10.3

FOX TV: 10.8

İhlas Haber Ajansı: 8.2

Habertürk: 7.3

TRT: 7.3

NTV: 7.2

BirGün: 6.5

Hiçbiri: 6.4

Evrensel: 5.5

Cumhuriyet: 3.8

Sözcü: 3.5

Duvar: 3.5

CNN Türk: 3.1

Araştırmanın tamamını okumak için tıklayın