Ticaret Bakanı Mehmet Muş, fahiş fiyatlara ilişkin anlık takip yapacak yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Muş, aynı marka ve gramajda olan ürünlerin tek fiyatla satılması durumunda ise rekabetin ortadan kalkacağını öne sürdü.

Ticaret Bakanı Muş, piyasadaki 'farklı' fiyatları savundu, anlık takip sistemini duyurdu
Fotoğraf: AA

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, marketlerdeki fahiş fiyatlara ilişkin yeni bir sistem geliştirdiklerini kaydetti.

Tüm gıda ürünlerinin anlık takibini yapacak yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarını kaydeden Muş, aynı marka ve gramajda bir ürünün her yerde aynı fiyata satılmasının ise rekabeti ortadan kaldıracağını savundu. Muş, "Aynı marka ve gramajda bir ürünün her yerde aynı fiyata satılmasını beklemek serbest piyasa şartlarında hem mümkün değil hem de fiyatları tek tipleştirmek rekabeti ortadan kaldırır" ifadelerini kullandı.

Hürriyet'ten Hande Fırat’a konuşan Muş, Ticaret Bakanlığı’nın fahiş fiyatlara ilişkin çalışmalarına dair bilgi verdi. Gıdada fahiş fiyatlara ilişkin sert tedbirler aldıklarını öne süren Muş, "Vatandaşımızın en önemli ihtiyacı olan temel gıdada haksız ve fahiş fiyat artışlarına asla müsaade etmeyiz. Burada en ağır yaptırımları uygulayacağımızın özellikle bilinmesini isterim" dedi.

SOSYAL MEDYAYI HEDEF ALDI: HAKLILIK PAYI VAR AMA MAKSATLI

Sosyal medyada bazı kişilerin fiyatlar konuşunda yanlış bilgilendirme yaptığını söyleyen Muş, “Bakanlık olarak, sosyal medya üzerinden özellikle gıda fiyatları ile ilgili yapılan spekülasyonlara karşı ivedi bir şekilde konuyu ele alıyoruz. Yazılanların bir kısmında haklılık payı olsa da bu yayınların çoğunlukla maksatlı ve vatandaşlarımızı yanıltmaya yönelik olduğunu görmekteyiz."

"FİYATLARI TEK TİPLEŞTİRMEK REKABETİ ORTADAN KALDIRIR"

Serbest piyasa koşullarında ürünler için farklı fiyatların ortaya çıkabileceğini söyleyen Muş, aynı ürünün neden farklı fiyatta raflarda yer aldığı sorusuna ise şu şekilde yanıt verdi:

"Esas itibarıyla bir ürünün fiyatı, serbest piyasa koşullarında oluşan arz talep dengesiyle oluşuyor. Fiyatları etkileyen unsurların en önemlisi tabii olarak arz-talep ilişkisi. Bu sistemde kamu olarak bize düşen görev; haksız rekabet, tekelci eğilimler, fahiş fiyat ve stokçuluk gibi piyasa dengesini bozucu ve fiyatları arttırıcı bazı yan unsurların engellenmesi için çalışmak. Makarna örneğini verdiğiniz için söylemek istiyorum. Aynı marka ve gramajda bir ürünün her yerde aynı fiyata satılmasını beklemek serbest piyasa şartlarında hem mümkün değil hem de fiyatları tek tipleştirmek rekabeti ortadan kaldırır.

1 kilogram makarnanın zorlamayla A’dan Z’ye her yerde aynı fiyattan satıldığını varsayalım. Belki vatandaş için faydalı gibi görünse de bu durum ürünün daha düşük bir fiyattan satılmasının önüne geçecektir. Aslında, farklı marketlerden daha ucuza alabileceği bir ürün için daha fazla ödemek zorunda kalır. Bu ürün için her işletme ayrı maliyete katlanmakta. Mesela, bir tanesi ürünü daha ucuza tedarik ederken bir tanesi pahalıya tedarik ediyor olabilir. İlaveten, birisinin yüksek kira, depolama, nakliye ve operasyonel masrafları varken, bir diğerinin daha düşük olabiliyor."