TMMOB: Delil Arslan’ın ölümü kader değil cinayet!

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şubesi üyesi 24 yaşındaki elektrik-elektronik mühendisi Delil Arslan, TGM Deniz İşletmeciliği ve Acenteliği şirketine ait gemide çalışmaya başladıktan üç gün sonra, iş cinayetinde hayatını kaybetti.

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, tüm sorumluların yargılanması için olayın takipçisi olacağını duyurdu.

Delil Arslan, Panamada’dan Hindistan’a sıvılaştırılmış amonyak gazı taşıyan ‘Gas Cat’ isimli gemide çalışırken, 30 Eylül sabahı Sri Lanka açıklarında elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi. Gemi yönetimi, genç mühendisin cenazesini Sri Lanka’da bir hastaneye bırakarak seferine devam etti. Cenazeyi almak için Sri Lanka’ya giden Arslan ailesi ise olayın tek tanığının şokta olduğu gerekçesiyle kendileriyle görüştürülmediğini ve gemiyle birlikte halen yolculuğa devam ettiğini duyurdu. Aile ayrıca, şirketin kendilerine 'düşük voltaj çarpması sonucu kalp krizi' şeklinde bilgi verdiğini, ancak iş güvenliği uzmanıyla yaptıkları incelemelere göre ölümün düşük voltajla meydana gelmediğini belirtti.

Firmadan açıklama: Tedbir alınmıştı
İş cinayeti konusunda Sri Lanka’daki Türkiye Konsolosluğu’nu, Delil Aslan’ın ailesini ve teknik inceleme yapacak yetkilileri zamanında bilgilendirmeyen TGM firması, olayın basına yansıması üzerine dün yaptığı açıklamada, elektrik stajyeri Delil Arslan’ın elektrik zabitinin yanında ampul değiştirme işine refakat ederken izolasyon eldiveni dahil tüm emniyet tedbirlerini aldığını, ancak sol sırt bölgesine düşen bir kablonun değmesi sonucu yaşamını yitirdiğini iddia etti.

TMMOB İKK: Ne tedbir aldınız?
TMMOB İKK ise firmanın bu açıklamayla iş cinayetini ‘kader/fıtrat’ olarak göstermeye çalıştığına dikkat çekti. Yapılan yazılı açıklamada, TGM firmasına şu sorular yöneltildi: “TGM’nin açıklamasında belirtmiş olduğu ve olay mahallinde alınmış tedbirler nelerdir? İşçi sağlığı ve iş güvenliği gereği yapılması gereken risk analizi ve diğer çalışmalar yapılmış mıdır? Delil Arslan’a oryantasyon, iş güvenliği eğitimleri verilmiş midir? Kullanacağı kişisel koruyucu ekipmanlar teslim edilmiş ve gerekli bilgilendirmeler yapılmış mıdır?”

TMMOB İKK’den yapılan açıklamada, kontrolsüz şekilde orada bulunan elektrik kablosunun, olay mahallinde gerekli çevre güvenliğinin sağlanmadığının bir göstergesi olduğuna vurgu yapılarak, “Meslektaşımızın ölümüne neden olan bu iş cinayeti ne kader ne fıtrattır. Bu iş cinayetinin takipçisi olacağımızı ve sorumluların yargılanması için tüm çalışmaları yapacağımızı duyururuz” denildi.