Södertörn Üniver

Södertörn Üniversitesi Tarih Profesörü David Gaunt Gündem gazetesine yaptığı açıklamalarda Mardin'in Nusaybin ilçesinde bulunan ve üzeri valikçe kapatılan toplu mezarlardaki kanıtların ortadan kal-dılabileceğini ve bun nedenle mezarın uluslararası bağımsız bir komitece incelenmesi gerektiğini söyledi.

Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Kuru köyünde bir mağarada bulunan, Ülkede Özgür Gündem gazetesinin ekim ayında foto-raflarını yayınladığı ve yerel halkın Ermeni ve Süryanilere ait olduğunu iddia ettiği toplu mezarlar ilişkin tartışma büyüyor. 12 kasımda açıklama yaparak Gündem gazetesinde mezarın Ermeni ve Süryaniler'e ait olduğuna dair iddiaları yalanlayan Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, "Bu mezarın İsveç dahil isteyen her ülkenin uzmanlarından, hatta Ermenistan'dan da katılacak uzmanlarla birlikte incelemeye hazır olduğumuzu bildirmek istiyorum" demişti.

Halaçoğlu'nun açıklamalarından sonra Gündem gazetesine açıklamalarda bulunan İsveçli Prof. David Gaunt mezarın 1915'teki katliamlardan kaldığını ısrarla belirterek, söz konusu bölgede çok sayıda toplu mezarın bulunduğunu söyledi.

Uluslararası bağımsız bir heyetin toplu mezar hakkında inceleme yapması fikrine katıldığını dile getiren Gaunt, söz konusu bölgede daha geniş çaplı bir araştırmanın gerekliliğine de işaret etti.

Gaunt, ortaya çıkacak verilerden sonra mezardakilerin kimliklerinin bile tespit edilebileceğini söylüyor. Ancak Gaunt, üstü örtülen mezarla ilgili verilerin ortadan kaldırılması ihtimalinin güçlü olduğunu vurguluyor. Askerlerce üstü örtülen ve basın mensuplarının yaklaştırılmadığı mezardaki delillerin gönüllü olarak ortadan kaldırılabileceğini belirten Gaunt hükümetin talimatları olmaksızın askerlerin delilleri kaldırabileceğini iddia etti. Birgün