Türk Tabipleri Birliği (TTB)-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu tarafından yapılan açıklamada, salgında birinci dalganın üçüncü pikine doğru hızla gidildiği ifade edilerek “Ülkemizde ilan edilen ilk vakadan sonra toplumda salgın hala kontrol altında değil” denildi.

TTB-UDEK: Birinci dalganın üçüncü pikine doğru hızla gidiyoruz!

Haber Merkezi

Türk Tabipleri Birliği (TTB)-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK) “Ülkemizde ilan edilen ilk vakadan sonra toplumda salgın hala kontrol altında değil! Birinci dalganın üçüncü pikine doğru hızla gidiyoruz!” Başlığıyla bir basın açıklaması yaptı.

TTB- UDEK’in açıklamasında Türkiye’nin Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre vaka sayısında dünyada 7.’nci sıraya yerleştiği belirtilerek, “Geçtiğimiz birkaç haftadır COVID nedeniyle ölenlerin sayısı azalma göstermekteyken tekrar artmaya başlamıştır. Yapılan günlük test sayısı azalmasına rağmen vaka sayısı artmaya devam etmektedir. Maske mesafe ve hijyen önlemlerinin yeterli gelmediği ortadadır” denildi.

AŞILAMA HIZI ARTMALI

“Aşılama hızını artırmak zorunda olduğumuz açıktır. Sürdürülebilir hızlı kapanma ve beraberinde hızlı aşılama sonrasında da basamaklandırılmış ve güvenli bir açılma planlanmalıdır” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Şimdiye kadar olan ‘aç-kapalarla’ neredeyse bir yıldır kapalı olan sosyal ve ekonomik hayata karşın, ‘toplumun tüm kesimlerini içeren, ülkeye giriş çıkışlarda ciddi tedbirlerin alındığı, her tür denetimin herkese eşit olarak uygulandığı, toplumun hiçbir kesiminin kenarda unutulmuş hissetmediği, nakit gelir desteğiyle sürdürülebilir bir kapanma’ öneriyoruz. Bu kapanma süresi bilimsel verilere dayanılarak, konuyla ilgili kurumlar ve sağlıkla ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte belirlenmelidir. Türkiye ilk üç günde 650 binden fazla kişiyi aşılayabilmiş sağlık çalışanlarına sahip bir ülkedir. Yeterli sayıda ve çeşitlilikte aşı sağlandığı takdirde hızlı aşılama ile toplumdaki hastalık yükü azaltılabilir.”

TTB- UDEK Koronavirüs Çalışma Grubu, şu derneklerden oluşuyor:

►Türk Toraks Derneği

►Halk Sağlığı Uzmanları Derneği

►Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği

►Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti

►Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği

►Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği