Tüketim, ormanları yangından çok vuruyor

BirGün EGE

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, orman kayıplarıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada yangınlar nedeniyle yitirilen ormanlık alanlardan daha fazlasının ormancılık dışı izinler nedeniyle kaybedildiği belirtildi.

Orman olmaktan çıkarılan alanların, yanan orman alanlarından çok daha fazla olduğu kaydedilen açıklamada, insan merkezli bakış açısı ve tüketim odaklı yaşam tarzının ormansızlaşmaya sebep olan önemli faktörler arasında yer aldığı vurgulandı.

Yangınlara da değinilen açıklamada, son büyük orman yangınlarında Muğla ve Antalya’da 144 bin hektar orman alanının yandığı belirtilirken şu ifadelere yer verildi: “Yangınlar nedeniyle yitirdiğimiz ormanlık alanlardan daha fazlası, tüketim talebimizi karşılamak ve kalkınma adına gerçekleştirilen madencilik, enerji, üretim ve dağıtım faaliyetleri için kullanıma açılıyor. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerine göre (2021 yılı hariç), son 9 yılda 87 bin hektar alan yanarken, 340 bin hektar alanın ormancılık dışı kullanımına izin verildi.”