Türk Tabipleri Birliği (TTB) kuş gribi salgınının tüm sorumluluğunun AKP hükümetine ait olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü önerisi i

Türk Tabipleri Birliği (TTB) kuş gribi salgınının tüm sorumluluğunun AKP hükümetine ait olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü önerisi ile hazırlanan eylem planının hiçbir aşamasının gerçekleştirilmediğini söyledi. 'WHO'nun Türkiye'de tüm önlemler alındı söylemini ise "ilginç" olarak niteleyen TTB, insan ölümleri yaşanana kadar hiçbir önlemin alınmamasını sorumsuzluk olarak nitelendirdi.

Türk Tabipleri Birliği Genel Merkezi'nde yapılan toplantıda konuşan TTB İkinci Başkanı Metin Bakkalcı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Tarım Bakanı Mehdi Eker'in ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın vatandaşı paniğe sevk etmemek için "Sorun yok" şeklinde yaptıkları açıklamalarını talihsizlik olarak nitelendirdi. "Yetkililer kamuoyunu yanlış bilgilendirici bu tür açıklamalar yapma yetkisine sahip değiller" diyen Bakkalcı, paniğin güvensizlikten ortaya çıktığına değindi.

BİLİM İNSANLARINA HÜRMETSİZLİK
Başta koruyucu hizmetler olmak üzere veteriner hizmetlerinin son dönemdeki politikalarla çökertildiğine dikkat çeken Bakkalcı, "Geçici hizmetler satın alınarak sorunlar çözülemez, bu süreç yönetilememiştir" dedi. Bakkalcı, Hıfzısıhha Merkezi Başkanı'nın dini vecibesini yerine getirmek için görevinden istifa etmesini ise sorumsuzluk olarak nitelendirdi. Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin kaldırılması için en önemli emarenin kuş gribi olduğuna değinen Bakkalcı, bu krizi yönetemeyen bakanlığın sağlıkta dönüşüm programını yönetebilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Kuş gribinin bütün toplumu etkilediğini belirten Bakkalcı, yüzbinler-ce hayvanın itlaf olduğunu ve toplum sağlığını etkileyen konuların gündeme geldiğini kaydetti. 4 Ocak'ta meydana gelen ilk ölümün gereken tedbirlerin alınmadığının göstergesi olduğuna işaret eden Bakkalcı, bundan önce hayvanların telef olduğunu bu durumun ya fark edilmediğini, fark edildiyse de algılanmadığını ya da gereken işlemlerin yapılmamasıyla bugüne gelindiğini bildirdi. Bakkalcı, hayvan ölümlerinin 15 Ekim'de başladığını söylerken alınan 195 numunenin 146'sında pozitif sonuçlar elde edildiğini, 10 Ocak günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "durum kontrol altında" dediği halde 15 Ocak'ta dördüncü ölümün gerçekleşmesinin sorumsuzluk olduğunu vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü önerisi ile hazırlanmış bir eylem planı bulunduğunu anımsatan Bakkalcı, bu eylem planı ile ilgili hiçbir bilgilendirme yapılmadığı gibi, eylem planına da uyulmadığını söyledi. Bakkalcı, eğitim, altyapı, insan gücü ve finansman konularında hiçbir önlem alınmadığını belirterek, "Bu durum 'kümesçiliği unutun' demekle ya da 'yurtdışından iki uzman gelecek gerekli çalışmaları yapacak' demekle çözülmez. Ki bu söylem Türkiye'deki bilim insanlarına hürmetsizlik olur" diye konuştu.

'SORUŞTURMA AÇILMALI'
Bakkalcı, konu ile ilgili sorumlular ve ilgili birimlerle ilgili soruşturma açılması gerektiğini ifade ederken, bu talebinin gerekçesini bambaşka sorunlar altında ezilmemek için önlem alınması olarak dile getirdi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakkalcı, Dünya Sağlık Orgütü'nün "hiçbir eksik yok" açıklamasını, "İşte eylem planı burada. Artıları, eksileri koyun neler yapılmış, neler yapılmamış görün. Bu açıklama çok ilginç" diye değerlendirdi.

Toplantıda kuş gribi aşısı ile ilgili literatüre giren herhangi bir bilgi bulunmadığı anlatılırken bu aşının geliştirilebilmesi için insandan insana geçişin şart olduğu vurgulandı. Toplantıda hiçbir aşının yeterli denekte kullanılmadan vatandaşlar üzerinde denene-meyeceği belirtildi.

Şu anda itlafın planlı olmadığı kaydedilen toplantıda göç yolları üzerinde de çalışma yapılması gerektiği ifade edildi. Üniversitelerin ve uzman doktorların koordinasyonu ile araştırma başlatılması gerektiğine dikkat çekilen toplantıda, Türkiye'deki vakaların diğer ülkelerdeki vakalardan farklı olduğu ifade edilerek şöyle denildi:

"Uzakdoğu'da ölüm oranı yüzde 60 iken Türkiye'de yüzde 20. Bu muhtemelen hastalık belirtisi hafif bir grubun göstergesi. Salgın olan bölgelerde belirti göstermeyen kişilerden de kan almak gerekiyor." denildi. Toplantıda kuş gribinin biyolojik bir saldırı olup olmadığı yönünde kendilerine gelen herhangi bir bilgi olmadığı ifade edildi.

Global tehlikeye karşı yardım harekâtı
ÇİN hükümeti, Avrupa Komisyonu ve Dünya Bankası tarafından düzenlenen kuş gribiyle mücadeleye yardım konulu konferansın ikinci gününde Çin Başbakanı Ven Ciabao, kuş gribinin dünya çapında önlenmesi ve kontrolüne destek vermek için, 10 milyon ABD Doları bağışlamaya karar verdiklerini açıkladı. BM Genel Sekreteri Kofi Annan da video konferansı ile katıldığı oturumda, tüm insanlığı kuş gribini etkili şekilde göğüslemek için ortak çaba harcamaya çağırdı. BM Genel Sekreteri, kuş gribi tehdidi karşısında bütün insanlığın iyi hazırlık yapmasını, kuş gribinin yayılmasının eddli şekilde önlenmesi için veteriner hizmetleri sisteminin iyileştirilmesini, insan ve hayvanın aynı yerde barınması şeklindeki yaşam tarzının değiştirilmesini istedi.

AB YARDIMI ARTIRDI
Bu arada Avrupa Birliği (AB) taahhüt ettiği yardım miktarını 120 milyon dolara çıkardı. AB'nin yardım miktarını artırma gerekçesi ise, Türkiye'de görülen vakalarla, hastalığın Güneydoğu Asya'dan Avrupa'ya sıçrama potansiyeli göstermesi. Bu paranın bir kısmı uzmanların kuş gribinin bundan sonra vuracağı kıta olarak gördükleri Afrika için ayrılacak. ABD, konferansta bağış ve teknik yardım olarak 334 milyon dolar vermeyi taahhüt ederken, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Jim Adams 500 milyon dolar kredi vermeyi onayladıklarını belirtti. Adams, yenifondan yararlanacak ilk ülkenin Kırgızistan olacağını ve Şubat ayında bu ülkeye kuş gribine karşı hazırlıklı olması için 5 milyon dolar verileceğini açıkladı. Avustralya'nın Asya ülkelerine 106 milyon dolar verme taahhüdü yinelenirken, Asya Kalkınma Bankası'nın Şubat ayında 38 milyon dolarlık yardımı kabul etmeye hazırlandığı ve bankanın orta vadedeki taahhüdünün 470 milyon dolara ulaşacağı bildirildi.

Virüs şimdi de Kuzey Irak'a sıçradı
KUZEY Irak'ta yaşamını yitiren 14 yaşındaki bir kızın, ölüm nedeninin kuş gribi olabileceği kaydedildi. Sü-leymaniye'de ölen çocuktan alınan kan örnekleri, testlerin yapılması amacıyla Ürdün'e gönderildi. Kuş gribi şüphesiyle ölen kişinin Kuzey Irak'ta, Türkiye ve İran sınırındaki Raniya kasabasında yaşadığı ve 15 gün önce hastalandığı kaydedildi. Olayı doğrulayan Kuzey Irak ve Bağdat'taki sağlık yetkilileri, test sonuçlarını beklerken, bölgedeki incelemelerinin sürdüğünü belirtti.

Şüpheli il sayısı 25'e yükseldi
KUŞ Gribi Ulusal Koordinasyon Merkezi, bugün itibariyle kuş gribi virüsü şüphesi bulunan illerin sayısını 25, şüpheli mihrak sayısını ise 59 olarak açıkladı.

Koordinasyon Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, kuş gribi pozitif vakalarının çıktığı il sayısında herhangi bir değişiklik olmadığı, pozitif vakaların görüldüğü toplam il sayısının 13, mihrak sayısının ise 24 olduğu hatırlatıldı. Pozitif vakaların görüldüğü iller, "İğdır, Erzurum, Şanlıurfa, Erzincan, Ağrı, Bitlis, Yozgat, Ankara, Bursa, İstanbul, Van, Aydın ve Kars" olarak sıralandı. Hastalık şüphesi bulunan illerin sayısının 25'e, mihrak sayısının ise 59'a çıktığı belirtilen açıklamada, şüpheli iller "Muş, Kars, Yozgat, Bayburt, Şanlıurfa, Ardahan, Erzurum, İsparta, İzmir, Elazığ, Diyarbakır, Karaman, Sivas, Konya, Siirt, Samsun, Eskişehir, Muğla, Karabük, Batman, Van, Malatya, Gaziantep, Hatay ve Tekirdağ" olarak belirtildi.

Açıklamaya göre bugün saat 11.00 itibariyle itlaf edilen toplam kanatlı sayısı da 988 bine ulaştı.