Maraş merkezli depremlerin ardından başlatılan soruşturmalarda tutuklu sayısı 218’e çıktı. Hukukçular, Cumhurbaşkanı’ndan tüm bakanlara kadar sorumluluğu bulunan herkesin yargılanması gerektiği görüşünde.

Tüm sorumlular hesap versin
Fotoğraf: AA

Kayhan AYHAN

Maraş merkezli depremlerde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik yapıldığı öne sürülen binalarla ilgili soruşturmalar kapsamında, bugüne kadar 869 şüpheli belirlendi. Şüphelilerden 218'i tutuklanırken, 298'i hakkında adli kontrol kararı verildi. Gözaltında bulunan 4 kişinin işlemleri sürerken, 152 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı, 81 kişi hakkında da gözaltı talimatı verildi. Şüpheli olarak tespit edilenlerden 5'inin yurt dışında olduğu, 31 kişinin ise hayatını kaybettiği belirlendi. Ayrıca 81 şüpheli de ifadesi alınarak serbest bırakıldı.

SUÇ DUYURUSU

Adalet İçin Hukukçular, Avukat Dayanışması, Avukat Hareketi, Avukatlar Sendikası, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Katılımcı Avukatlar, Kartal Hukukçular Derneği, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Sosyal Hukuk üyesi hukukçular da depremlerin felakete dönüşmesinde sorumluluğu bulunanlar hakkında önceki günlerde suç duyurusunda bulundu. İstanbul Adliyesi’nde suç duyurusunda bulunan avukatlar, sorumluların adalet önünde hesap vermesini talep etti. Avukatlar adına yapılan açıklamada, “Deprem her ne kadar doğal afet olsa da, sorumluların deprem öncesinde ve deprem sonrasında görevlerini yerine getirmemeleri ve ihmalleri nedeniyle deprem katliama dönüşmüştür” denildi. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Aralarında Cumhurbaşkanı ile tüm bakanlar yine depremin meydana geldiği il valileri ile belediye başkanları ve kayyumlar; depremde yıkılan ağır hasar gören binaları yapan müteahhitler; depremde yıkılan ağır hasar gören binaların projelerini hazırlayan mimar ve mühendisler; binaların kontrol mühendisleri, imar izni veren belediye imar müdürleri; binaların sorumlusu yapı denetim firmaları yetkilileri yani kısacası bizim tespit ettiğimiz ve savcılığın re’sen tespit edeceği tüm şüphelilerin, ortaya çıkacak suçlar açısından iddianame düzenlenerek kamu davası açılması ve cezalandırılmaları talebiyle suç duyurusunda bulunduk.”

***

GSM ŞİRKETLERİNE SORUŞTURMA

Afet bölgesinde yaşanan iletişim kopuklukları kamuoyunda büyük tepki çekerken, GSM şirketlerine bu süreçteki aksaklıklar nedeniyle soruşturma açıldı. Habertürk Yazarı Kemal Öztürk, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ile bir görüşme gerçekleştirdiğini, üç GSM şirketi Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone hakkında 14 Şubat tarihinde bir soruşturma açıldığını belirttiğini yazdı. Sayan, soruşturma sonucunda şirketler hakkında gerekenlerin yapılacağını da söyledi.

ÖLDÜREN İHMAL İDDİALARI

DW Türkçe’nin bölgede görev yapan bir kamu görevlisinden edindiği bilgilere göre, Hatay Yeni Devlet Hastanesi çalışanları hastaneyi terk edince, en az 120 yoğum bakım hastası yaşamını yitirdi. Rönesans Rezidans’ın enkazı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan gelecek diye iş makineleriyle kaldırıldı, çok sayıda kişinin beden bütünlüğü bozuldu. Hatay’da ölü muayene işlerine katılan bir kamu görevlisi ise "kişilerin geç kurtarıldığı için öldüğü yönünde bulgu var mı" sorusuna, "Yok diyemem" dedi.