8 Kasım Dünya Radyoloji Günü’nde taleplerini dile getiren TÜMRAD-DER İzmir Şubesi, Alsancak Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, diğer sağlık emekçileri gibi alkıştan fazlasını hak ettikleri vurgulandı.

TÜMRAD-DER: Bir alkıştan daha fazlasını hak ettik

Geysu MALAY

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) İzmir Şubesi, 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü sebebiyle, Alsancak Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. (TÜMRAD-DER) İzmir Şube temsilcisi Ertuğrul Özarslan, “8 Kasım tüm dünyada ve ülkemizde Dünya Radyoloji Günü olarak kutlanıyor fakat bizler yıllardır bayram havasında kutlayamıyoruz” dedi.

Haklarının ellerinden alınmak istendiği bir süreci yaşadıklarını dile getiren Özarslan, “1,5 Yıllık Pandemi ile canla başla ön saflarda mücadelede yer alan radyoloji/radyasyon çalışanları olarak diğer sağlık emekçileri gibi ‘Bir alkıştan daha fazlasını hak ettik.’ Ekonomik ve sosyal haklarımızda, çalışma koşullarımızda iyileştirilmeler beklerken bütün bu özverili çalışmalar yok sayıldığı, kanunlarla düzenlenmiş haklarımızın elimizden alınmak istendiği bir süreci yaşıyoruz. Radyoloji teknisyenlerini personel eksikliğinden dolayı Acil Servislerde fazla nöbet tutmak zorunda kaldılar. Sağlık Bakanlığı, Danıştay’ın nihai kararını beklemeden 5 yıl boyunca tutulan bu nöbetlerin ücretlerini faizi ile birlikte geri istiyor. Arkadaşlarımıza 5 bin ile 40 bin TL arasında borçlar çıkarıldı. Bir ay içerinde ödeme yapılmadığı takdirde icra ve hacizlerle karşı karşıya kalacaklar” diye konuştu.

‘HAKLAR KISITLANIYOR’

25 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Radyoloji çalışanlarının haklarını koruyan, radyoloji departmanlarının ve röntgen cihazlarının sahip olması gereken standartları ve özellikleri düzenleyen Radyoloji Nizamnamesi’nin yürürlükten kaldırdığını söyleyen Özarslan, “60 bin civarında sağlık emekçisinin özlük haklarını düzenleyen bir mevzuatın yürürlükten kaldırılarak yerine henüz bir mevzuat konulmamış olması kaotik bir durum oluşmasına sebep olmuştur. Radyoloji çalışanları ile birlikte, radyasyon ile çalışan yaklaşık 60 bin sağlık çalışanının kanunla düzenlenmiş hakları olan ŞUA izinleri, yıpranma yani fiili hizmet gibi hakları kısıtlanıyor veya kaldırılıyor” ifadelerini kullandı.

Özarslan talepleri ise şu şekilde açıkladı: “Sağlık Bakanlığı ivedilikle yürürlükten kaldırılan bu mevzuatların yerine tüm tarafların (radyologlar, radyoloji teknisyenleri, fizikçiler, nükleer tip uzmanları, sendikaları ve meslek örgütlerinin görüşlerini alarak ülkemizin gerçeklerine uygun yeni bir düzenleme yapmasını, radyasyon ile çalışan sağlık personelinin şua izinleri; fiili hizmet ve çalışma süresi gibi kanunlarla düzenlenmiş haklarının aynen korunmasını, tüm taraflarıyla birlikte radyoloji teknisyenlerinin görev yetki ve sorumluluklarını belirleyen düzenlemenin ivedilikle hazırlanmasını ve Radyoloji, nükleer tıp ve radyoterapi alanında personel eksikliğini gidererek iş yükünü azaltacak şekilde istihdam yapılmasını istiyoruz.”