Gebze Balçık köylülerinin 10 yıl önce okul yapımı için Milli Eğitim’e verdiği 135 dönümlük 200 milyon değer biçilen arsaya TÜRGEV göz koydu.  TÜRGEV söz konusu arsayı resmen istedi

TÜRGEV 200 milyonluk arazinin peşine düştü

SERBAY MANSUROĞLU - serbaymansur@birgun.net

TÜRGEV bu defa Kocaeli Gebze’de TEM otoyoluna 2 kilometre mesafede bulunan 200 milyon değerindeki araziye göz koydu. Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı olan ve yönetim kurulunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çocukları Bilal Erdoğan ve Esra Albayrak’ın bulunduğu TÜRGEV, kız yurdu yapma gerekçesiyle arazi için resmi yazıyla talepte bulundu.

KÖYÜN İSTEDİĞİ OLDU
Kocaeli Gebze’de bulunan Balçık Köyü merası olarak kullanılan 135 dönümlük 247 nolu parsel 2004 yılında 48 bin liralık ot parası karşılığında ‘eğitim alanı’ olarak Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredildi. 2007 yılında söz konusu 135.220 metrekarelik alan için düzenlenen ‘tapu senedine’ “Kocaeli Valiliği adına okul yapılmak üzere tahsis edilmiştir” ifadesi şerh olarak not düşüldü.

PLANLARA İŞLENDİ
Balçık köylüleri bu kadar büyük alanda çocuklarının geleceği için okul yapılmasını bekliyordu. Ancak arazinin yanı başında bulunan Ülker grubuna bağlı Yıldız SCA fabrikası ve Dumankaya grubu yöneticileri 200 milyon liralık araziyi almak istemesi süreci uzattı. İki şirket başarılı olamadı ve Kocaeli İl Milli Eğitim, 2012 yılında yaptığı 2013-2016 yılları eğitim planlamasında alana 248 derslikli eğitim yerleşkesi kararı aldı. Daha önce plansız olan arazi 13 Mart 2014’te onaylanan 1/1000 ölçekli imar planı ile mesleki ve teknik öğretim alanı, kültürel tesis alanı, park, sanayi alanı ve konut dışı kentsel çalışma alanı olarak planlandı.

IŞIK, SANAYİ İSTEDİ
İddialara göre bu defa devreye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık girdi. Işık, devasa büyüklükteki alanın İstanbul’a yapılacak 3. Köprü yolu güzergâhı üstündeki yolda olması nedeniyle buranın sanayiye tahsis edilmesini istedi. Söz konusu iddiaya göre Bakan Işık, arazinin eğitim yerleşkesi olmaması için AKP Kocaeli Milletvekili Mehmet Ali Okur’u görevlendirdi. Bu nedenle iki yıldır 248 derslikli okul yapımına başlanmadı.

İMARIN UCU AÇIK
Son olarak 135 bin metrekarelik araziyi, kız yurdu yapmak amacıyla TÜRGEV istedi. TÜRGEV Genel Müdürü Ali Çevik, geçen ay Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü Durak Demirel’e resmi yazı yazarak söz konusu araziyi istedi. Arazinin için resmi talebin ardından Bilal Erdoğan’ın kente giderek Vali Hasan Basri Güzeloğlu ve ilgili bürokratlarla  görüşmeler yaptığı ileri sürüldü. Bilal Erdoğan’a Fikri Işık’ın itirazı aktarıldı. İmar planı, arazinin okulun yanı sıra hem sanayi hem yurt olarak kullanılmasına da açık. Bu durumda arazinin hangi amaçla kime bırakılacağı kararı için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son sözü söylemesi bekleniyor.