Türkiye'de gözaltına alındıktan sonra sınırdışı edilmek üzere alıkonulan Fransız gazeteci Depardon, bir ay sonra ilk kez annesiyle buluştu.

Türkiye'de alıkonulan Fransız gazeteci annesiyle buluştu

Hasankeyf'te fotoğraf çekerken gözaltına alınan ve sınırdışı edilmek üzere Türkiye'de tutulan Fransız gazeteci Mathias Depardon, gözaltına alınışından 1 ay sonra ilk kez annesi ile bir araya geldi.

Gazetecinin annesi Daniele Von de Lanotte, oğlunu Gaziantep'teki Geri Gönderme Merkezi'nde ziyaret etti. Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan anne, "İkimiz için de çok duygusal oldu. Oğlum o kadar duygulandı ki ağladı" sözleriyle buluşmayı anlattı. Oğlunun iyi göründüğünü söyleyen Von de Lanotte, Depardon'a okuması için kitap ve gazete götürdüğünü söyledi.

Anne Lanotte'ye ziyaretinde Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği'nden Christophe Hemmings ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Genel Sekreteri Christophe Deloire de eşlik etti.

Fransız gazetecinin serbest bırakılması çağrısında bulunan Deloire, "PKK gibi bir terörist organizasyonun fotoğrafını çekmek terörist olmak anlamına gelmez" dedi.

Ne olmuştu?

Depardon, Ilısu Barajı'nın suları altında kalacak Hasankeyf'in taşınacağı yeni alanda fotoğraf çekerken gözaltına alınmıştı.

Basın kartı olmadığı belirtilen Fransız gazetecinin çektiği fotoğraflar emniyet tarafından incelenerek "örgüt propogandası" olarak değerlendirilmişti.

Gözaltına alındıktan iki hafta sonra açlık grevine başlayan Depardon, konsolosluktan yetkililerin kendisini ziyaret etmesine izin verilmesinin ardından eylemine son vermişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'dan Depardon'un en kısa zamanda serbest bırakılması talebinde bulunmuştu.