Bu yaz yeni başlayanlar ve amatörler için Birgün’ün Roy’s Diving Center danışmanlığıyla dalış için önerdiği bölgeler...

ANTALYA/KEMER

Antalya liman girişinde bulunan Fransız askeri nakliye gemisi 20-32 metre derinliklerde yatmaktadır, genelde bulanık olan su batık meraklıları için çok ilginçtir. Batık denince, Kemer marinası açıklarında 33 metre kumluk bir ipte yatar Paris batığı, her dalıcının ziyaret etmesi gereken bir batıktır, ne var ki dalış okulları aralarında bir dalış programı yapamadıklarından aşırı kalabalık batığı bulandırmaktadır. Tekirova açıklarındaki İç adalarda, kanyon çok zengin bir dalış noktası. İri vatoslar ve her çeşit balık var ve bölgede ilk ciddi mağara dalışınızı gerçekleştirebilirsiniz. İyi bir sualtı feneri bulundurun. Mağara dalışınızı erken yaparsanız, suya sessiz girmeye bakın, fokla karşılaşabilirsiniz. Ağustos ve eylül aylarında, adalar civarında orkinos sürüleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu sular gece fotoğrafçılığı için harika.

AYVALIK

Cunda, Alibey, Şeytan Sofrası, elli çeşit meze ve süper dalış hepsi Ayvalık’ta. Ege’nin sert rüzgarlarına karşı Ayvalık’a siper olmuş birkaç adanın etrafında eşsiz dalış olanakları bulunmakta, bir rivayete göre de kayıp Atlantis’in yer aldığı yer. Güneş Adası, Yuvarlak Ada, Kerbela taşları belli başlı dalış noktaları. En popüler dalış noktası ise, açık denize bakan Kız Adası’nın açığında yer alan sualtı sığlığı, Deli Mehmet Taşları. 19 metre derinlikte başlayan bu resif sualtı faunası yönünden gerçekten görülmeye değer. Gorgonlar Kızıldeniz’dekileri aratmayacak güzellikte, sualtı feneriyle bu çok canlı renklere hayran kalmamanız elde değil.

DATÇA

Datça’nın birçok yerinde harika dalış alanları var ama birçoğu yasak bölgeye giriyor. Dalış okulları vasıtasıyla dalmıyorsanız, yöreyi iyi tanıyan bir rehberin olmasında fayda var. Karaincir açıklarında bulunan irili ufaklı adacıklar etrafında, 10-40 metre arasında köpekbalığı, yunus, şansınız varsa Akdeniz foku, kovuk içlerinde üç, dört müreni bir arada görebilirsiniz. Dalış dönüşü merkezdeki tatlı su kaynağına girmeyi unutmayın.

MARMARİS

Tam 52 dalış noktası. Evet yanlış okumadınız, çeşitli antik kalıntıların yer aldığı Marmaris’in kobalt mavi derinlikleri her dalıcıyı mutlu edecek çeşitlilikler içerir. Dışboğaz’da 33 metrede Rodos amfora kalıntıları, Kütük Burnu, Cennet Adası, Kadırga Feneri altındaki antik kırıklar ve Kargı Adası başlıca dalış noktalarıdır. Cennet Adası yamaçlarından yapacağınız duvar dalışında derinliğe dikkat etmelisiniz. Duvarın üstü, birbirinden güzel bitki ve makro yaşamın barınağıdır. Ailece keyişi bir dalış tatili için....

ÇANAKKALE/SAROS

İstanbul’a yakınlığı dolayısıyla dalışsseverlerin gözdesi. Bölgede en önemli dalış noktaları Minnos Kayalıkları, 8-32 Taşı, Planor Taşı, Despot Duvarları, Kestane Reeşeri, Yarık Kaya’dır. Buradaki dip faunası Saroz Körfezi’nde en güzel ve en renkli dalışlara imkân sağlamaktadır. Batı k dalışlarında ise Çanakkale Boğazı’ndaki Gelibolu yöresinde Buharlı Gemi, Mülteci Gemisi, Hayvan Gemisi görülmeye değer olanlarındandır.

BODRUM

Dünyanın sayılı sualtı müzelerinden birini barındıran Bodrum bütün güzellikleri yanında sualtı turizminde Türkiye’nin dışarıya açılan penceresi. Çok yakında antik batıklarıyla ünlü Yassıada’nın da sualtı antik dalış parkı haline getirilmesi umuluyor. Son yıllarda, Bodrum yakınları kirlendi. Bodrum’un doğusundaki Orak Adası derinliği, mağaraları, rengârenk süngerleri ve 100 metreyi geçen doğu duvarıyla bir dalış cenneti. Canlı az, derin sularda iri vatos ve orfoza rastlanabilir. Köçek Adası’nda ufak tefek antik kalıntıyla karşılaşabilirsiniz. 27 metre derinlikten makro fotoğrafçılık için irili ufaklı bir sürü canlı var. Köçek Adası yolunda bulunan 19 metredeki resif de dalınması gereken bir nokta, apike dalış yapı lacağından buraya dalmanız için “ileri” bir eğitime sahip olmanız yararlı olur. Bu resifte her türlü canlıyı görebilirsiniz. Evet, köpekbalığı bile. Yalıkavak yasak bölge içinde olmakla birlikte mutlaka dalış listenizde yer almalı. Tüple dalamasanız bile snorkel dalışları yapın. Yasak bölge deniyor ama balıkları iyi haklamışlar!... Çatal Adası ve karşı sığlıklar, Gemitaşı bahçesinin kıyıları dalışa müsait.

MERSİN

Evet, size uzak gelebilir ama İtalyan şövalyelerinin yaşadığı yerde dalmaya ne dersiniz? Sular temiz ve her dalış bir macera. Mersinli dalıcılarla temasa geçmekte yarar var. Silifke üzerinden Köserelik Tisan Tatil Köyü’ne vardıktan sonra her şey yakın. Hemen açıkta, Dana Adası’nın batı burnunda ters dönmüş yük gemisi Aksu 1, 16 metreden 25 derinliğe iniyor. Domuzbalığı ve akyalar sık sık batığı ziyaret ediyorlar. Batık ters dönmüş ama yinede fotojenik. Dana Adası’nın kuzeybatısında batık bir ada var. Sıncak Koyu’nda büyük amforalar yer alıyor. Kurt Burnu ve Fok Burnu da diğer enteresan dalış noktaları.

KALKAN

Bu sular "ileri" dalıcılar için demek yerinde olur. Akıntı, sert rüzgar, duvar dalışı, makro hayat, pelajik, batık ve rahat dalış teknesi başka ne istiyebiliriz! Panaroma Reef, 30 metrelerde hareketsiz kalın ve hareketi seyredin: Yüzlerce ıskarmoz, orfozların akıntıda durabilme becerileri seyre değer, kaplumbağa, orkinos, vatos, köpekbalığı... Patara kanyonu, 12 metre derinlikte duvarın üstü mercan ve sünger çeşitleriyle kameranızın merceğini sulandırıyor. Fener duvarı, 11 metreden 132 metreye iniyor harika bir nokta, çok canlı ve renkli. Sakarya Reef, iki batığı barındırıyor. Vatos kayası; orfoz sürülerinin yanında iri vatos’lar görebilirsiniz.