Küresel boyutta önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezite, hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde her geçen gün artış gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü, tarafından Asya, Afrika ve Avrupa’nın 6 ayrı yöresinde yapılan ve 12 yıl süren MONICA çalışmasında 10 yılda obezitenin dünyada görülme sıklığı %10-30 arasında bir artış saptandığı bildirildi. DSÖ, obeziteyi en […]

Türkiye, obezitede Avrupa birincisi

Küresel boyutta önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezite, hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde her geçen gün artış gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü, tarafından Asya, Afrika ve Avrupa’nın 6 ayrı yöresinde yapılan ve 12 yıl süren MONICA çalışmasında 10 yılda obezitenin dünyada görülme sıklığı %10-30 arasında bir artış saptandığı bildirildi.

DSÖ, obeziteyi en riskli 10 hastalıktan biri olarak kabul ederken, yine aynı örgüt tarafından yürütülen son araştırmalarda obezitenin kanserle yakın ilgisi olduğu ve birçok hastalığa neden olduğu belirlendi.

Riskli durumda

Son 40 yılda Türkiye’de obezite oranında büyük bir artış kaydedildi. 2018 yılı verilerine göre Türkiye, Avrupa’nın en obez ülkesi olarak kayıtlara geçerken, dünya genelinde 27’nci sıraya yerleştiği görüldü. Dünya Sağlık Örgütü 2018 Avrupa Sağlık Raporu verilerinden ve medya yansımalarından derlenen bilgilere göre; Türkiye Avrupa’nın en obez ülkesi olarak kayıtlara geçti. Türkiye’yi yüzde 28.9 ile Malta ikinci sıradan takip ederken, üçüncü sırada yüzde 27.8 ile İngiltere yer aldı.

***

nasıl korunmalıyız?

♦ Kilolarda kurtulmak ve kilo kontrolü için mutlaka uzman yardımı almalıyız

♦ Fiziksel aktivite düzeyi artırılmalı, günlük egzersizleri alışkanlık haline getirmeliyiz

♦ Raf ömrü uzun, kalorili, hazır gıdalardan uzak durmalıyız

♦ Doğal olmayan şeker tüketilmemeli ve günlük tuz alınımına dikkat etmeliyiz

Kadınlarda oran daha fazla

Türkiye Sağlık Araştırması 2016 verilerine göre;

♦ Kadınların %23,9’unun obez, %30,1’inin ise obez öncesi olduğu görüldü.

♦ Erkeklerde ise bu oranların sırasıyla, %15,2 ve %38,6 olduğu gözlendi.

Hastalıkların sebebi

DSÖ verilerine göre, fazla kiloluluk ve obezite Avrupa’daki yetişkinlerde;

♦ Tip 2 Diyabetin %80’inden, iskemik kalp hastalıklarının %35’inden ve hipertansiyonun %55’inden sorumludur ve her yıl 1 milyondan fazla ölüme neden olmaktadır.