EFJ Genel Sekreteri Ricardo Gutierrez, Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin çağrı yaptı. Avrupa’da en fazla ihlalin Türkiye’de gerçekleştiğini belirten Gutierez "Basın özgürlüğü için neyi bekliyorsunuz?" dedi.

Türkiye’ye 'basın özgürlüğü' çağrısı: Ne bekliyorsunuz?
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Genel Sekreteri Ricardo Gutierrez ve Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi'nden (ECPMF) Medya Özgürlüğü Acil Müdahale Koordinatörü Gürkan Özturan Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin ANKA'ya konuştu. Gutierrez, Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğü ve TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasına ilişkin çağrı yaptı. Türkiye’nin gazetecilerin güvenliğine ilişkin taahhütlerini ve Nisan 2016’da imzalanan Avrupa Konseyi tavsiyelerini anımsatan Gutierrez; “Bu tavsiyeleri uygulamak için neyi bekliyorsunuz? Basın özgürlüğüne dair standartların; Rusya’dan da daha fazla, en çok ihlal edildiği Avrupa ülkesindeki basın özgürlüğünü iyileştirmek için neyi bekliyorsunuz?” diye konuştu.

Seçimlerden bu yana basın özgürlüğü alanında daha fazla gerileme kaydedildiğini belirten, Gutierrez, 20’den fazla uluslararası medya özgürlüğü ve gazetecilik kuruluşunun İspanya'nın dönem başkanlığını devralacağı AB Konseyi'ne Türkiye ile kurulacak ilişkilere dair çağrısını hatırlatarak, “Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte Avrupalı hükümetlere ve politika yapıcılara, medya özgürlüğü ve temel hakların geliştirilmesinin Türkiye ile gelecekteki ilişkilerin merkezinde yer almasını sağlamaları çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

2015 yılından bu yana Türkiye’de 200 basın özgürlüğü ihlali yaşandığını ve 7 gazeteci cinayeti işlendiğini hatırlatan Gutierrez son olarak, “Hâlâ 57 gazeteci cezaevinde. Bu korkunç bir durum. Avrupa'daki en kötü durum. Bu gidişatı iyileştirmek için hiçbir adım atılmıyor. Bu gazetecilerin haklarıyla ilgili değil, Türk yurttaşlarının özgür, güvenilir ve bağımsız habere erişim hakkıyla ilgilidir” açıklamasını yaptı.

İHLALLERİN 5'TE BİRİ TÜRKİYE'DE

Gürkan Özturan ise “Türkiye basın ve medya özgürlüğü ihlalleri konusunda Avrupa’da adeta sıra dışı bir yere sahip. Çünkü Avrupa’da gerçekleşen basın ve medya özgürlüğü ihlallerinin neredeyse 5’te 1’i Türkiye’de gerçekleşiyor. Buna Ukrayna da dahil. Savaş koşulları altındaki bir ülkede, silah altındaki bir ülkede gazetecilerin çalışma koşulları Türkiye’deki çalışma koşullarından daha az riskli” dedi.

Tatvan Belediyesiyle ilgili yolsuzluk iddiaları ve arazi satışlarını gündeme getiren ve saldırıya uğrayan gazeteci ve Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül'ün “dezenformasyon yasasının ilk kurbanı” olduğunu belirten Özturan, Türkiye’de son 1 yılda gazetecilere, medya mensupları ve medya kuruluşlarına yönelik 173 saldırının meydana geldiğini ve bu saldırılardan 290’nın üzerinde gazeteci, medya mensubu veya medya kuruluşunun etkilendiğini aktardı.

Bu sayının Medya Özgürlüğü Acil Müdahalenin, Medya Özgürlüğü Haritası veri tabanındaki ihlallerin 5’te 1’ini oluşturduğunu vurgulayan Özturan, Avrupa genelinde Türkiye’nin en kapsamlı takip edilen ülke olması gerektiğini ve ihlallerin fazla olduğunu belirtti.  Son olarak deprem ve seçim sürecinde gazetecilerin saldırıya uğradığına değinen Özturan, “Bu şiddetli saldırılarda yaralanan gazeteciler oldu ve gazetecilerin çalışması için gerçekten tehlikeli bir ülke Türkiye maalesef. Medya Özgürlüğü Acil Müdahale olarak gazetecilere, medya çalışanlarına, medya kurumlarına elimizden gelen her türlü desteği sağlamaya çalışıyoruz. İzleme ve raporlama faaliyetlerimizin yanı sıra destek paketlerimiz de bulunuyor. Bu nedenle bağımsız haberciliğin her zaman yanında olduğumuzu belirtmek isterim” diye konuştu.

HERKESE SELAM VAR

Sevim Kahraman Yanardağ dün eşi Merdan Yanardağı ziyaret etti. Yanardağ twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Merdan’ı gördük, mutlu olduk. Dayanışma içinde olan herkese selamı var. #MerdanYanardağDerhalSerbestBırakılsın" ifadelerini kullandı.

CHP HEYETİ ZİYARET EDECEK

Abdullah Öcalan ile ilgili açıklamaları nedeniyle tutuklanan gazeteci Merdan Yanardağ için Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla CHP'de heyet oluşturuldu. 4 vekil yarın Yanardağ'ı ziyaret edecek. PKK lideri Abdullah Öcalan hakkında söylediği sözler hedef gösterilerek tutuklanan gazeteci Merdan Yanardağ'ı cezaevinde ziyaret edecek CHP heyetinin başvurusu sonuçlandı. CHP İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu, beş kişilik heyetin Yanardağ'ı yarın Marmara Cezaevi'nde ziyaret edeceğini açıkladı. Berberoğlu, "Yanardağ’dan terörist çıkmaz. Ona atılan bu ifadeyi temizlemek de gazetecilik mesleğinin bir gereğidir” dedi. CHP'nin heyetinde Aydın milletvekili Evrim Karakoz, Erzincan milletvekili Mustafa Sarıgül, Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer ve İstanbul milletvekilleri Enis Berberoğlu ile Yüksel Mansur Kılıç yer alıyor.