Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin sokağa çıkma yasakları için yapılan "tedbir kararı" talebini reddetmesinin sokağa çıkma yasaklarında ve bu yasağın uygulanmasında insan haklarının ihlal edilmediği anlamına gelmeyeceğini belirten AİHM eski yargıcı Rıza Türmen, davanın esasına ilişkin asıl kararın 7 kişilik Daire tarafından verileceğini söyledi.

Türmen, 'sokağa çıkma yasakları'na ilişkin AİHM kararını değerlendirdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları Oya Aydın ve Özgür Erol tarafından sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili verdiği "tedbir kararı" talebiyle ilgili kararını açıkladı. "Tedbir kararını şu aşamada gerektirecek yeterli delil olmadığını" savunan mahkeme, davanın öncelikli olarak ele alınıp kararlaştırılması için daireye sevk edilmesine karar verdi. Ayrıca Mahkeme kararında söz konusu ihlallerin önüne geçilmesi için de hükümetten beklentilerini dile getirdi.

'ZATEN TEDBİR KARARLARI ÇOK NADİR ÇIKIYOR'

Kararı yorumlayan ve daha önce AİHM'den tedbir kararı çıkması ihtimalinin büyük olduğunu dile getiren AİHM eski yargıcı Rıza Türmen, kararda AKP hükümetinin yaptığı savunmanın etkili olmuş olabileceğini söyledi. Türmen, AİHM tarafından verilen geçici tedbir kararlarının çok ender alınan karar olduğunu ve şimdiye kadar bu konuda verilen bu tür kararların yüzde 90'nının "kişilerin iade edilmesi, idam ihtimali olan kişilere" dair verildiğini belirterek, "AİHM telafisi imkansız idam ve benzeri durumlarda veriyor bu kararları" dedi.

'HÜKÜMETİN TAAHHÜTLERİ ETKİLİ OLMUŞ OLABİLİR'

Türmen, avukatların yaptığı başvuru üzerine AİHM'in Türkiye'ye, "yasağın hukuki dayanağı, can güvenliğinin sağlanıp sağlanamadığı, sağlık ve benzeri durumlara erişimin olup olmadığı" yönündeki sorularının enteresan olduğunu dile getirerek, "Demek ki, oradaki yargıçlarda da tereddütler vardı. Bunun üzerinden ben tedbir kararı verilebileceğini düşünüyordum. Ama demek ki hükümetin yaptığı savunma ve 'Ben yakında bu yasakları kaldıracağım' yönündeki beyanları bu kararın çıkmasında etkili oldu" değerlendirmesi yaptı.

'İHLAL OLMADIĞI ANLAMINA GELMEZ

Türmen, verilen kararın, "yaşananların ihlal olmadığı" yönünde bir karar olmadığına da dikkat çeken, "Davanın esası devam ediyor. Sokağa çıkma yasağının insan hakları ihlalini teşkil edip etmediği kararı çıkmadı henüz. O karar artık bundan sonra yapılacak yargılamada çıkacak. Bugün verilen karar sokağa çıkma yasaklarının ihlal teşkil etmediği anlamına gelmez" ifadelerini kullandı.

'VERİLEN KARAR DAVANIN ESASINI ETKİLEMEZ'

AİHM'in davayı öncelikli ele almasının önemli olduğu vurgusu yapan Türmen, "Bu AİHM'in başvuruya verdiği önemi gösteriyor. Demek ki karar bu yıl içinde çıkacak. Dolayısıyla bugün verilen 'tedbir kararına gerek yok' kararı davanın esasını etkileyebilecek bir karar değil" şeklinde konuştu. Dava sürecine ilişkin de değerlendirme yapan Türmen, önce mahkemenin Türkiye'den esasa ilişkin savunmasını isteyeceğini daha sonra yeniden avukatlara iddialarıyla ve hükümetin savunmasına karşı görüş bildirme imkanı verileceğini sonra da 7 kişilik dairenin karar vereceğini belirtti.

Türmen, tedbir kararını tek bir hakimin verdiğini de sözlerine ekledi. (DİHA)