Artan girdi fiyatları üreticileri üretimden uzaklaştırıyor. Gübre fiyatlarındaki fahiş zamlar nedeniyle üretimin olumsuz etkileyeceğini belirten TZOB Genel Başkanı Bayraktar “Üreticiye verilecek destek, aynı zamanda tüketiciye verilecek destektir” ifadesini kullandı.

TZOB Başkanı Bayraktar: Üretici maliyetleri düşürülmeden raflara ucuzluk gelmez

Ekonomi Servisi

Tarımsal üretimde kaygılar artıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, girdi fiyatlarındaki anormal artışların üretici ve tüketici fiyatlarına yansımalarını ve dondan zarar gören üreticilerin durumlarını değerlendirdi.

Üretici fiyat artışlarının nedeninin mazot, gübre, elektrik, tohum, ilaç ve yem fiyatlarındaki anormal artışlar olduğunu belirten Bayraktar, “Üretici maliyetleri düşürülmeden raflara ucuzluk gelmez” dedi. Üründeki fiyat artışlarına rağmen üreticilerin zor durumda olduğunu belirten Bayraktar, şöyle konuştu: “Çünkü girdi fiyat endeksi ile tarımsal üretici fiyat endeksleri arasında, üretici aleyhine giderek artan büyük fark var. Üretici maliyet baskısından bunaldı. Maliyetlerini fiyatlara yansıtamıyor. Üreticiye verilecek destek, aynı zamanda tüketiciye verilecek destektir. Tüketicilerin, üretici maliyetleri düşürülmeden ucuz gıdaya erişme imkânı kalmadı. Üreticimizi destekleyerek, moralini yüksek tutalım. Üretimden kopmasın. Ürün ithal etmek zorlaştı. Üretici ithal etmek ise imkânsızdır. Üreticimizin kıymetini bilelim.”

GÜBREDE SAVAŞ ZAMMI

Şubat ayında, ocak ayına göre düşen gübre fiyatları Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte yükselerek Mart ayında Ocak ayı seviyelerinin üzerine çıktığını belirten Bayraktar, girdi fiyatlarındaki anormal artışları şöyle değerlendirdi: “Rusya Ukrayna savaşı ve dövizdeki yüzde 7’lik artışı bahane ederek, gübre fiyatlarına bir ayda yüzde 55’e varan oranlarda zam yapmak fırsatçılıktan başka bir şey değildir.”

Hala üst gübresini atamayan, yeni ekilen veya ekilecek ürünler için gübre satın almayı bekleyen üreticilerin olduğunu hatırlatan Bayraktar, “Üreticiler üretim sezonunun başından itibaren hayal kırıklığı yaşıyor. Bu durum karşısında üreticilerimiz üretim planlarını değiştirerek gübre kullanmamaya veya daha az gübre isteyen ürünlere yönelecektir. Her iki durumda da kaybeden taraf üreticilerimiz olacaklardır” yorumunda bulundu.

YÜK TÜKETİCİYE BİNECEK

Bayraktar’a göre azalan tarımsal üretim, gıdaya erişimde artan fiyatlardan dolayı tüketiciye daha fazla bir yük bindirecek: “Üreticilerimizin önümüzdeki aylarda yeterli gübre kullanabilmeleri için gübre fiyatları biran önce makul seviyelere çekilmeli, verilen destekler artırılmalıdır. Gelecek aylarda gübre kullanması gereken üreticilerimizin, acil nakit desteğine de ihtiyacı vardır. Özellikle 2021 yılı destek ödemelerine ilave edilen dekara 50 liralık girdi desteği daha fazla geciktirilmeden, bir an önce çiftçilerimize verilmelidir. Fiyatların düşmemesi halinde, çiftçilerimiz tarımsal üretimi terk edecek, Türkiye’nin kendine yeterlilik hedefi yolunda harcadığı çabalar boşa gidecektir.”

ZİRAİ İLAÇTA KDV İNDİRİLSİN

Zirai ilaç kullanılmadığında üretimde önemli kayıplar olduğunu vurgulayan Bayraktar, bu ürünlerin fiyatlarına da son 1 yılda yüzde 100’lerin üzerinde zam geldiğini belirtti. Üreticinin verim kaybı yaşamaması, zirai ilaçlara erişimin sağlayabilmesi için fiyatlarda indirim yapılması gerektiğini belirten Bayraktar, yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 1’e indirilmesini talep etti.

Hava sıcaklıklarının Mart ayında ülke genelinde normallerin altında gerçekleştiğini belirten Bayraktar, bu yüzden don zararlarının meydana geldiğini belirterek “Artık ürünlerin ve üretici gelirlerinin afetlere karşı daha fazla korunması gerekiyor. Bu nedenle tarım sigortaları kapsamında yer almayan ve tazminat alamayan üreticilerimize Valilikler aracılığıyla da yardım yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.