SEVGİM DENİZALTI

Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği (HYHKD) Başkanı Eva Aksoy, yaşamını sokak hayvanlarına adamış bir hayvan hakları savunucusu. Gününün önemli bir kısmını hayvanların yaşama hakkı için mücadeleyle geçiriyor. Ancak bu yoğunluk içinde Aksoy’un uğraşmak zorunda olduğu bir konu daha var: yıllardır peşini bırakmayan ırkçı ve ayrımcı saldırılar…
‘BENİ HEDEF GÖSTERDİ’
Eva Aksoy, Ermeni olduğu için 8 yılı aşkın bir süredir bir şahsın ırkçı saldırılarıyla karşı karşıya. M. A. Ö. isimli bu kişiyle kızının okulunda tanıştığını söyleyen Aksoy, yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor:
“Bu şahıs bana ‘taşnak kırıntısı’, ‘Ermeni ajanı’, ‘provokatör’ gibi hakaretler yağdırdı. ‘Benim ülkem sana dar gelir, sen Erivan’a git’ gibi laflar etti. Ben başlarda önemsemedim, uğraşacak o kadar çok işim vardı ki. Ama en son açık adresimi internete yazıp, ‘nereye kaçacaksın, senin sonun darağacıdır’ diye beni tehdit edince artık yeter dedim ve dava açtım.” Aksoy’un iddialarına göre, bu kişinin ırkçı hakaretleri bununla da sınırlı değil: “Sürekli çevremdeki insanları, komşularımı bana karşı kışkırtmaya, benim Türk düşmanı olduğuma, gizli işler çevirdiğime inandırmaya çalıştı. Bu kişiye inanarak bana tavır alan insanlar oldu. Ben ve derneğim bu yüzden çok zarar gördük.”
‘PERDELERİMİ AÇAMAZ OLDUM’
Hedef gösterildiği için evinin perdelerini açamaz olduğunu, bahçesine paravan yaptırdığını anlatan Aksoy, “Bu olaylar nasıl gelişir, biliyorsunuz. Bir gün birisi çıkar, bunun yazdıklarını okur, evimin önünde pusu kurar ve yapar yapacağını. Bir arkadaşım muhtarlığa gittiğinde orada iki kadının konuşmalarını duymuş, aralarında ‘Eva Türk düşmanıymış’ diye konuşuyorlarmış. Aklım almıyor” şeklinde konuşuyor.
Bunlar yetmezmiş gibi geçtiğimiz aylarda Van’dan da bir tehdit telefonu aldığını söyleyen Aksoy, bu kişinin kimliğinin tespit edildiğini, hakkında dava açıldığını belirtiyor ve ekliyor: “Bu kişi nerden buldu benim telefonumu? Ben M. A. Ö.’nün bir yerlerden destek aldığına inanıyorum. Arkasını dayayacak birileri olmasa, bu kadarına cesaret edemezdi.”
KAFES'TE DE VARDI
Eva Aksoy’un ismi gayrimüslimleri hedef alan Kafes Eylem Planı’nda da geçiyordu. Planla ilgili yazılan iddianamenin gayrimüslimlere yönelik tespit edilen saldırılar bölümünde, " Sarıyer'de yaşayan Anna Eva Aksoy'un M. A. Ö. tarafından iftira tehdit ve sesli şantaj edilmesi" de yer alıyordu. Aksoy,  planla ilgili “Benim bundan tesadüfen haberim oldu. Medyadan öğrendim"  diye konuşuyor. Eva Aksoy’un M.A.Ö.’ye açtığı davanın ikinci duruşması Cuma sabahı Sarıyer Adliyesi’nde görülecek.  Kamuoyunun desteğini beklediğini belirten Aksoy, “Ayrımcılık maalesef hayatın her alanında var. Birlikte barış içinde yaşayabilmemiz için artık bunları aşmamız gerekiyor. Halkların birbirine düşman olması için hiçbir neden yok” diyor.