Ulusal Yarışma “Neyimiz var kaybedecek? Neyiniz var kaybedecek?”diye soruyor. Yarışma, 4 Ekim Perşembe gününe kadar devam edecek

Ulusal Yarışma başladı: Neyimiz var kaybedecek?

55. Ulusal Yarışma, önceki akşam Beyoğlu Sineması’nda yapılan açılış partisi ile başladı. Bu yıl ikincisi düzenlenen Ulusal Yarışma’nın açılış gecesinde Ferhan Şensoy’a, ‘Yıldırım Önal Anı Ödülü’ takdim edildi. Geceye 55. Ulusal Yarışma Jüri Üyeleri Onur Saylak ve Hazar Ergüçlü; Siyad Jüri Üyeleri Senem Aytaç ve Senem Erdine ile seçkide filmleri yer alan yönetmenler Ali Kemal Çınar, Tayfun Pirselimoğlu, Hüseyin Karabey, Mehmet Ali Konar katıldı.

Oyuncular Nazan Kesal, Gizem Erman Soysaldı, Selen Uçer, Nalan Kuruçim, yönetmenler Ertem Göreç, Pelin Esmer, Onur Ünlü, Belmin Söylemez, Barış Atay, Emre Erdoğdu, Seren Yüce ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Ferhan Şensoy’a ödül verildi

ulusal-yarisma-basladi-neyimiz-var-kaybedecek-515922-1.
1999 yılından bu yana Antalya Film Festivali’nde Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği - ÇASOD tarafından, sinema ve tiyatro oyuncusu Yıldırım Önal’ın anısına verilen Yıldırım Önal Anı Ödülü, bu yıl Ferhan Şensoy’a takdim edildi. Şensoy’a ödülünü Erhan Yazıcıoğlu verdi.

2. Antalya Film Festivali’nde En İyi İkinci Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kazanan “Keşanlı Ali Destanı” (1964), törenin ardından izleyicilerle buluştu.

Kapanış 4 Ekim’de
Duygu Sağıroğlu, Fatma Girik, Gülsün Karamustafa, Murathan Mungan, Hazar Ergüçlü, Onur Saylak ve Uğur Vardan oluşan jüri; En İyi Film, Yönetmen, Erkek Oyuncu, Kadın Oyuncu ve Senaryo dallarında kazananları belirleyecek. Kazanan filmler, Türkiye’nin önde gelen sanatçılarına ait eserlerle ödüllendirilecek. Senem Aytaç, Ali Ercivan ve Senem Erdine’nin yer aldığı Sinema Yazarları Derneği Jürisi ise SİYAD En İyi Film ödülünü belirleyecek.
Ödül töreni 4 Ekim akşamı Cahide Müzikhol’de gerçekleşecek. Yarışma’nın bu seneki Onur Ödülü de aynı gece Ayla Algan’a verilecek.

***

Tüzünataç’tan haklı sitem

ulusal-yarisma-basladi-neyimiz-var-kaybedecek-515923-1.

Açılış törenini sunan Berrak Tüzünataç, konuşmasını Türkiye sinemasında kadın karakterlere az yer verilmesine vurgu yaparak bitirdi: “Her ne kadar sinemamızda iyi bir seneyse,1-2 derinlikli kadın karakter anlatmayı değer bulsanız da bu tür organizasyonlarda sunucu olarak kadın oyuncuları tercih ediyor olmanızdan dolayı teşekkür ederiz (!) Sinemada daha çok kadın karakter görmek dileğiyle.”

***

‘Yol Kenarı’ bugün gösterilecek

ulusal-yarisma-basladi-neyimiz-var-kaybedecek-515924-1.

♦ Ulusal Yarışma kapsamında “Türkiye Sinemasının Değişen Yüzü” Paneli, bugün saat 15.00’de İstanbul Cezayir’de gerçekleşecek. Ceylan Özgün Özçelik (senarist-yönetmen), Kaan Müjdeci (senarist-yönetmen), Nadir Öperli (yapımcı) ve Melis Behlil’in (akademisyen-sinema yazarı) konuşmacı olarak katılacağı “Türkiye Sinemasının Değişen Yüzü” başlıklı panel, sinema yazarı Barış Saydam’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek. Panelde 1980’lerden başlayarak günümüz Türkiye sinemasının üretim, gösterim ve dağıtım sürecinde yaşadığı değişimleri konuşulacak. Yaşanan değişimlerin çekilen filmlerin içerik ve biçimlerine nasıl yansıdığı ele alınacak.

♦ Saat 19.30 da ise Beyoğlu Sineması’nda ‘Yol Kenarı’ filmi gösterilecek. 2018 yapımı siyah beyaz filmin senaryosu ve yönetmenliğini Tayfun Pirselimoğlu’na yaptı. Filmin oyuncu kadrosunda, Tansu Biçer, Nalan Kuruçim, Ercan Kesal, Taner Birsel, Rıza Akın, Haydar Şişman, Birol Engeler, Emrah Topal, Müfit Kayacan ve İsrafil Köse yer alıyor. Tayfun Pirselimoğlu, yedinci uzun metraj filmi “Yol Kenarı”, uzaklarda, adı belirsiz bir kıyıda yaşanan, tanıdık bir delirme halini anlatıyor. Fırtınalı deniz ile gür ormanlar arasına sıkışıp kalmış bir kasabaya kıyamet, korkutucu işaretleriyle yaklaşmaktadır. Genç bir adam, cinnetin eşiğindeki kasabaya gelir ve kasabanın kahvesinde çalışmaya başlar. Genç adamın tutulduğu hemşire bir gün, adamın sırtındaki lekeyi görür. Dedikodu hızla yayılır; Deccal’in dolaştığı aşikârken, Mehdi sırtında malum işareti taşıyan bu genç adam mıdır?