Uluslararası Af Örgütü'nden Boğaziçili öğrenciler için imza kampanyası

Uluslararası Af Örgütü, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki Afrin operasyonu gerginliğini sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla gözaltına alınan 11 öğrencinin derhal serbest bırakılmasını talep etti ve imza kampanyası başlattı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, konuyla ilgili yapılan açıklamada "Gözaltına alınan öğrencilerin Türkiye'nin Suriye'de yürüttüğü askeri operasyona karşı barışçıl muhalefeti, barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü hakları kapsamında korunmaktadır ve hem iç hukuk hem de uluslararası hukukun güvencesi altındadır" denildi.

Af Örgütü, hükümetten gözaltındaki öğrencilerin hepsinin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep etti. Öğrencilerin herhangi bir idari yaptırıma maruz kalmaması ve üniversite öğrenimlerini sürdürebilmesi de ayrıca güvence altına alınması istendi.

Erdoğan'ın sözlerinin ardından gözaltılar devam etti

Boğaziçi Üniversitesi'nde 19 Mart'ta Afrin harekâtına katılan askerler için lokum dağıtan öğrencilere, başka bir grup öğrenci "İşgalin ve katliamın lokumu olmaz" yazılı pankart açarak tepki göstermişti. İki öğrenci grubu arasında kısa süreli gerginlik yaşanmıştı. 22 Mart sabahı ve öğle saatlerinde yurt ve evlere yapılan baskınlarda yedi öğrenci gözaltına alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Mart'ta "Bu terörist öğrencileri kamera çekimlerinden bulup, çıkarıp, onlara da gereğini yapacağız" demişti. Boğaziçili öğrencilere tepkisini ertesi gün de sürdüren Erdoğan, "Orada imanlı, milli, yerli gençlik Afrin'le ilgili lokum dağıtıyor. Bu gençlik orada lokum dağıtırken o komünist, vatan haini gençler onların bu masalarını dağıtmaya yelteniyorlar. Bu terörist gençlerle her türlü çalışmayı yapıyoruz. Üniversitede okuma hakkını vermeyeceğiz" demişti.

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından öğrencilere yönelik gözaltı dalgası devam etmişti. Avukat İnayet Aksu, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, halen gözaltında bulunan öğrenci sayısının 11 olduğunu dile getirmişti.