Ürdün, Pandora Belgeleri’nde Kral. 2 Abdullah ile ilgili iddiaları “çarpıtılmış” olarak nitelendirdi ve bu iddialarını Kraliyet ailesi için güvenlik tehdidi oluşturabileceğini belirtti.

Ürdün: ‘Pandora Belgeleri, Kraliyet ailesine yönelik bir tehdit’

Ürdün Kraliyet Haşimi Mahkemesi, Pandora Belgeleri’nde Kral 2. Abdullah’ın 100 milyon dolarlık bir denizaşırı emlak imparatorluğu kurmak için bir offshore şirketler ağı oluşturduğu iddialarını, kraliyet ailesine yönelik güvenlik tehdidi oluşturabileceklerini söyleyerek reddetti.

Mahkemeden yapılan açıklamada, iddiaların “yanlışlıklar içerdiği, gerçekleri çarpıttığı ve abarttığı” ve “mülklerin adreslerinin açıklanmasının açık bir güvenlik ihlali ve Majestelerinin ve ailesinin güvenliğine yönelik bir tehdit olduğu” belirtildi.

Açıklamada, ayrıca Kral’ın mülkleri ve ilgili tüm masrafları “kişisel olarak finanse ettiği” kaydedilerek, “Majestelerinin Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ta bir dizi daire ve rezidansa sahip olduğu bir sır değil. Bu olağandışı veya uygunsuz değil. Majesteleri bu mülkleri resmi ziyaretler sırasında kullanıyor ve orada yetkilileri ve yabancı devlet adamlarını ağırlıyor. Kral ve aile üyeleri de özel ziyaretler sırasında bu mülklerin bazılarında kalıyor” denildi.

Açıklamada, mülklerin konumunun “iddia edildiği gibi gizlilik veya onları saklama girişimi olarak değil, güvenlik ve mahremiyet endişeleri nedeniyle” kamuya açıklanmadığı ifade edildi ve “Dolayısıyla, bazı medya kuruluşlarının bu adresleri ifşa etme eylemi, bariz bir güvenlik ihlali ve Majesteleri’nin ve ailesinin güvenliğine yönelik bir tehdittir” denildi.

PANDORA BELGELERİ NEDİR?

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) dünya çapında medyadan yaklaşık 600 gazeteciyi içeren soruşturması, 14 finansal hizmet şirketinden yaklaşık 11.9 milyon belgenin sızdırılmasına dayanıyor.

Kral Abdullah’ın suç işlediğini iddia etmemekle birlikte, raporlar, Malibu ve Kaliforniya’dan Washington ve Londra’ya kadar sessizce lüks konutlar satın almak için bir offshore şirketler ağı oluşturduğunu iddia ediyor.

(Ajans Bizim)