Yargıtay, Rasim Ozan Kütahyalı'nın, Ertuğrul Kürkçü'ye yönelik "utanmaz, alçakça, manyak" sözlerinde hakaret olmadığına karar verdi.

'Utanmaz ve manyak hakaret değildir'

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Rasim Ozan Kütahyalı’nın, HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü’ye yönelik “utanmaz, alçakça, manyak” sözlerinde hakaret olmadığına karar vererek yerel mahkeme kararını bozdu.

HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün 2011 yılında partisinin Mersin’de düzenlediği mitinge katılarak yaptığı konuşmaya Rasim Ozan Kütahyalı da bir TV’deki canlı yayında Kürkçü için “utanmaz, alçakça, manyak” ifadelerini kullandı.

Kürkçü, söz konusu ifadelerle Kütahyalı’nın kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle 10 bin TL manevi tazminat talebiyle dava açtı. Davaya Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesi talebi kısmen kabul ederek, Kütahyalı’nın, 3 bin TL tazminat ödemesine mahkum edildi. Hürriyet gazetesinden Mesut Hasan Benli’nin haberine göre, kararın temyiz incelemesi Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından yapıldıve Yargıtay, yerel mahkemenin kararının bozulmasına hükmetti.


SİYASİLERİN SINIRLARI GENİŞ OLMALI
Yargıtay, bozma kararında, siyasetçilere yönelik eleştirilerin izin verilen sınırlarının özel kişilere nazaran daha geniş olduğunun yerleşmiş bir ilke olarak kabul edildiğine vurgu yaparak, “Bu ilkenin gerekçesi, siyasetçilerin, özel kişilerden farklı olarak, diğer siyasetçilerin, gazetecilerin ve halkın yakın denetimine açık olan, kamuoyuna mal olmuş kişiler haline gelmeyi bilerek tercih etmeleridir” dedi.

AİHM HATIRLATMASI
Kararda AİHM’in Lingens&Avusturya kararında; başbakan aleyhine söylenen “ahlak dışı, şerefsiz” sözleri ile Avusturya Özgürlük Partisi lideri Jörg Haider’i “gerizekalı” olarak tanımlayan bir gazetecinin mahkum edilmesini ifade özgürlüğüne aykırı bulan kararlarına atıf yapıldı.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDADIR
Kararda, davacı Ertuğrul Kürkçü’nün bir siyasi kişilik olduğuna dikkat çekilerek, şöyle denildi:

“Ülkede çok tartışılan artık kamusal bir tartışma konusu olan demokratik çözüm süreci ve hükümetin uygulamaları hakkında açıklamalarda bulunmuştur. Davacının bu eleştiri sırasında kullandığı ‘utanmaz, alçak, manyak’ şeklindeki ifadelerin kamusal tartışmanın bütün içerisinde ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmesi gerekir. Ayrıca dava konusu sözler davacının ülke gündemi ile ilgili yaptığı açıklamalar üzerinden söylenmiştir. Davacı siyasi bir kişilik olarak bu açıklamaları yaparken kendisini tartışma ortamına çekmiştir. Bu tartışma üzerinden eleştirilere de katlanmak yükümlüğü vardır.”

Kürkçü’nün avukatı Mustafa Bayram Mısır, karar düzeltme için Yargıtay’a başvurdu.