Uygurların talebi üzerine ‘soykırım’ iddiaları özel mahkemede soruşturulacak

Kuzeybatı Çin’in Uygur özerk bölgesinde Uygurlara ve diğer Müslüman Türk halklara yönelik soykırım ve insanlık suçu iddiaları, bağımsız bir soruşturma kapsamında incelenecek.

Forbes’ten Ewelina Ochab’ın haberine göre, Dünya Uygur Kongresinin azınlık halklara yönelik uluslararası suçların incelenmesi için bağımsız soruşturma talebi üzerine kurulan Uygur Özel Mahkemesini, dünyaya Yüksek Avukat Sir Geoffrey Nice duyurdu. Aynı zamanda İngiltere’de Kraliçe’nin danışmanı (QC) olan Geoffrey Nice, Sırp Milosevic’in yargılandığı uluslararası ceza davasında savcı olarak görev yapmıştı.

Son yıllarda Çin’de Uygur Türklerinin “yeniden-eğitim kamplarında” rehin alınarak işkenceye uğradığı iddiaları kamuoyunun gündemine gelmişti. Londra’da bulunan Çin Büyükelçiliği Uygur Özel Mahkemesine ilişkin herhangi bir yorum yapmadı. Ancak Çinli yetkililer son zamanlarda gündeme gelen işkence ve soykırım iddiaların çürütmeye çalışmışlardı. Bu kapsamda Çinli yetkili Shohrat Zakir bir röportajında, “yeniden eğitim kamplarında” tutulanların “mezun” olarak iş bulduklarını iddia etmişti.