Hatay Valiliği'nin görevini iptal ettiği Sertaç Demir, "Gerekçe olarak personel ihtiyacının olmadığını söylemişler. Böyle bir durum söz konusu değil" dedi.

Valiliğin "Testis" inadı

Sercan Meriç

Hatay Valiliği, "testis" kelimesinin yer almasından dolayı gösterimini yasakladığı Karahindiba oyununu sahneleyen Sertaç Demir'in valilikteki geçici görevini iptal etti.

Tiyatrocu Sertaç Demir'in sahnelediği Karahindiba, daha önce Hatay'da 10 kez, Türkiye genelinde ise 50'yi aşkın sefer perde açmıştı. Oyun, geçtiğimiz 27 Ekim'de Hatay'da seyircilerle buluşmaya hazırlanıyordu. Ancak oyunun gösterimi Hatay Valiliği tarafından iptal edildi. Vali Yardımcısı ile konuşan Demir'e "oyunda testis kelimesi geçtiği için müstehcen bulunduğu" söylendi. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğlulları, oyunun yasaklanması ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya bir soru önergesi vermişti.

Aynı zamanda belediye kadrosunda yer alan tiyatrocu Sertaç Demir, dört yıl önce gelen talep üzerine Hatay Valiliği İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'nde görevlendirilmişti. Demir'in bugün valilikteki geçici görevinin iptal edildiği bildirildi.

Oyunun neden yasaklandığı ile ilgili verdiği dilekçelere cevap beklerken, söz konusu görevin-den el çektirildiğini belirten Demir, "Muhatap alınmayı beklerken, bugün saat 16:00 itibarıyla geçici görevlendirmenin feshedildiğini öğrendim. Yarından itibaren belediyedeki görevime geri döneceğim. Yıllık izinde olmama rağmen bugün valiliğe çağırıldım. Görevlendirmemin iptal edildiğini, yarın belediyedeki işime geri dönmem gerektiğini söylediler" dedi.

İYİ NİYETLİ DEĞİL

İptal kararına dair konuşan Demir, şunları söyledi:

"Tamamen keyfi. Gerekçe olarak personel ihtiyacının olmadığını söylemişler. Böyle bir durum söz konusu değil. Yaklaşık 25-30 civarın-da kişinin görev yaptığı bir kurum. Kamuda çok ciddi bir açık var. Suriyeli vatandaşların, Türk vatandaşlığına geçme sürecinin en aktif olduğu illerden birisi Hatay. Bu nedenle bana söylenen gerekçe mantıklı değil. Ne hikmetse bir tek benim görevlendirmem iptal edildi. Valiliğin böyle bir takdir hakkı var, bunu sorgulamıyorum. Tam bu zamanda onlardan cevap beklerken bize böyle cevapla gelmiş olmaları çok iyi niyetli bulduğum bir şey değil."

Oyununun yasaklanmasının ardından birçok destek mesajı aldığını belirten Demir, "İzleyenlerin çoğu, 'Oyunda testis nerede geçiyor?' diye tepki veriyor. Zaten o kelime de bir hastalık tanımı içinde söyleniyor" dedi.