Konuştukça devletin resmi görüşlerini açıkça ortaya döken Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bu kez de Güneydoğu’da sahte operasyon göstererek Savunma Bakanlığı bütçesini...

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün, savunma bütçesinin nasıl kabul ettirildiğine dair sözleri Habertürk kameralarına yakalandı. Gönül, "Her ne kadar savunma sanayine biraz fazla pay ayırdıysak da, sizinkiler daha çok gizlidir... Güneydoğu’da bir operasyon göstersek bütçeyi çoktan kurtarırız” dedi. Pazartesi günü Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında Milli Savunma Bakanı 2009 bütçesini komisyon üyelerine sundu. Görüşmeler sırasında “Asacaksanız da beni asacaksınız” gibi sözlerle ilgi çeken Vecdi Gönül, bir skandala daha imza attı. Gönül, kameraların salondan çıkışını beklerken yanındaki Milli Savunma Bakanı Müsteşarı Korgeneral Ahmet Turmuş"un kulağına eğilerek söylediği sözler Habertürk kameralarına yakalandı.

Kamera kayıtlarına göre Gönül, Turmuş’un kulağına eğilerek şu sözleri söyledi: "Her ne kadar savunma sanayine biraz fazla pay ayırdıysak da, sizinkiler daha çok gizlidir... Güneydoğu’da bir operasyon göstersek bütçeyi çoktan kurtarırız. " Kullanılan sözler tam olarak duyulmasa da anlaşılan kısımları alınan bütçeyi haklı göstermek için Kürt bölgelerinde operasyonlarda kullanılacağı tezini öne süreceğini gösteriyor. Operasyonların da bütçe için bir kılıf olarak kullanıldığına işaret eden bu sözler, bütçenin şeffaf olmadığını da gözler önüne serdi. Daha önce de Brüksel’deki konuşmasında "Rumlar ve Ermeniler gitmeseydi milli devlet olabilir miydik?" sözleriyle tepki çeken Gönül, konuştukça resmi devlet görüşlerini de ortaya seriyor. Açıktan ifade edilmeyen ancak devletin resmi bakış açısını oluşturan kimi gerçekler, Vecdi Gönül’ün sözleriyle kamuoyunun gündemine geliyor.

 

ÇELEBİ: BÜTÇE BARIŞI HEDEFLEMELİ

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Bolu Koru Otel’de DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında yaptığı açılış konuşmasında Gönül’ün sözlerine ve Milli Savunma Bütçesine de değindi. “2009 Bütçesi barışı hedefleyen bir bütçe olmalıdır. Saydam, demokratik ve adil” bir bütçe olmalıdır” diyen Çelebi şunları kaydetti:

“Bütçe; halkın ödediği vergilerin, yatırıma mı, yoksa “açık kapatmak ve gerçeği gizlemek için yapılacak operasyonlara mı gittiği” konusunda kuşkuya kapılmasına yer vermeyecek açıklıkta bağlanmalıdır. Ülke kaynaklarının nasıl dağıtılacağını belirleyen bir araç olan Bütçenin amacı, ‘harcama yapılmış göstermek için yapılacak bir operasyona kaynak yaratmak’ değil, operasyon yapılacağı söylenen bölge insanına refahı götürecek harcamaları planlamaktır.”

 

CHP’DEN SORU ÖNERGESİ

CHP Muğla Milletvekili Ali Arslan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün Bakanlığın bütçesini savunmak için söylediği ve kameralara takılan sözlerini Meclis gündemine taşıdı.

Arslan Bakan Gönül’e, “Hükümetiniz tarafından bütçeyi şişirmek amacıyla kaç hayali operasyon yapılmıştır” diye sordu. CHP’li Arslan, Milli Savunma Bakanı Gönül’ün yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Plan Bütçe Komisyonu’nda, Bakanlığın bütçesi görüşülürken Gönül’ün kameralara takılan sözlerini gündeme getirdi.

Arslan, önergesinde şu sorulara yer verdi: “Güneydoğu operasyonları hangi amaçla yapılmaktadır? Hükümetiniz tarafından terörle mücadeleye yeterince bütçe ayrılmamış mıdır? Sözlerinizden yola çıkarak operasyonların amacı, Savunma Bakanlığı bütçesini arttırmak mıdır? Hükümetiniz tarafından bütçeyi şişirmek amacıyla kaç hayali operasyon yapılmıştır? Sözleriniz, bölücü terör örgütünün neden bir türlü bitirilemediğinin ve iktidarınız döneminde artan terör olaylarının sebebi ve kanıtı mıdır?”