Başkanlık sistemiyle milletvekili sayısının 600’e yükseldiği TBMM’de, 6 binin üzerinde personel çalışıyor. Milletvekili başına yaklaşık 11 çalışan düşen Meclis’in bütçesi ise 1,8 milyar TL’ye yükseltildi.

Vekil başına 11 personel

İsmail ARI

Başkanlık sistemiyle birlikte milletvekili sayısı 550’den 600’e yükselen TBMM’de binlerce personel çalışıyor. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Plan-Bütçe Komisyonu’nda başkanlık sisteminin de ilk dönemi olan 27’nci yasama dönemine dikkat çeken veriler paylaştı. Şentop’un paylaştığı bilgilere göre Meclis yerleşkesinde memur, uzman gibi çeşitli statülerde 4 bin 3 idari görevli, Bin 866 danışman ve 918 polis olmak üzere ‘6 bin 787 personel’ görev yapıyor. TBMM’de milletvekili başına ise ortalama 11 çalışan düşüyor.

BÜTÇESİ 1,8 MİLYAR TL

TBMM’nin 2021 bütçesi, 2020 yılına göre yüzde 8,4 artırılarak 1 milyar 894 milyon 56 bin liraya yükseltildi. Şentop, 27’nci dönemde Meclis Başkanlığı’na 34 bin 713 soru önergesi verildiği ancak bunlardan 22 bin 460’ının cevaplandırıldığını açıkladı. Önergelerin 11 bin 792’si ise cevaplandırılmadı.

YOĞUN TALEBE YENİ LOKANTA

TBMM Plan-Bütçe Komisyonu’nda yapılan inşaat çalışmalarına ilişkin de bilgiler paylaşıldı. “Milletvekillerimizden gelen yoğun talepler üzerine TBMM’ye yeni bir lokanta binası yapıldı” diyen Şentop, “Bildiğiniz gibi, mekân yetersizliği sebebiyle idari teşkilatımızın bazı birimleri TBMM külliyesi dışında hizmet sunmaktadır. Önümüzdeki dönemde katlı personel otoparkı üzerine 7 bin metrekare kullanım alanına sahip ve 600 personelin görev yapabileceği yeni bir personel binası yapılarak dışarıdaki birimler bu binaya taşınacaktır” ifadelerini kullandı.

DSİ TESİSİNİ DE ALIN

Komisyon toplantısında söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Kartal’da Devlet Su İşleri (DSİ) Müdürlüğü’ne ait denize nazır Dragos tesislerinin Meclis’e devredilmesini talep etti. Tanal, Şentop’a “İstanbul Anadolu yakasında milletvekillerinin konaklayacağı hiçbir yer yok. Dragos’taki sosyal tesisi Meclis’in bünyesine almanızı istirham ediyorum” dedi.

MECLİS’TE TAZMİNAT SAHTECİLİĞİ

Komisyondaki tartışmalarda, Meclis’in danışmanlara tazminat ödememek için her yılbaşı gecesi giriş-çıkış işlemi yaptığı açığa çıktı. HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Meclis açıkça hileli iş yapıyor. Tazminat almasın diye her sene danışmanlarımız işten çıkarılıp tekrar sözleşme yapılıyor” diye konuştu. Meclis Başkanı Mustafa Şentop ise bu eleştiriye, “Bu konuda kalıcı çözüm, Meclis personelini genel olarak kamu personeli rejiminden çıkarmak, eskiden olduğu gibi Meclis’e mahsus bir rejim belirlemek doğru olabilir” karşılığını verdi.

ÇUVALLA MAAŞ

Torba teklif uygulamasının Meclis’in yasama görevini elinden aldığına değinen İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, “Bu millet bizi buraya gönderdi, gerekirse 24 saat çalışalım, millet bize çuvalla para veriyor” diye konuştu. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da “Niye bu millet bize, 600 vekile maaş veriyor? ‘Padişahım çok yaşa’ demek için mi veriyor? Hayır. Krallar ve padişahlar tek güç kaldıkları zaman ülkelerinin başına belaları açtıkları için parlamentolar var. Biz bu görevimizi yapabiliyor muyuz?” dedi.