Veli-Der: Çöken okul duvarları güvenlik sorunu değil midir

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), Kocaeli'nin Derince ilçesinde üzerine okulun demir bahçe kapısının devrilmesi yaralanan ve 3 gün sonra yaşamını yitiren birinci sınıf öğrencisi Mehmet Ali İşler'in ölümündeki ihmale dikkat çekerek tepki gösterdi.

Okullarda öğrencileri bekleyen tehlikelerin madde madde sıralandığı ve okulların çevresine tel örgü, duvar çekilerek ve polis yerleştirilerek okullarda güvenliğin sağlanamayacağı vurgulanan açıklamada yönetmeliğe işaret edildi.

Her yıl okullarda en az 12 çocuğun fiziksel güvenlik eksiklikleri nedeniyle yaşamını yitirdiğini ve binlerce öğrencinin de yaralandığına dikkat çekilen açıklamada, "Çöken okul duvarları güvenlik sorunu değil midir? Servislerde unutulan çocuklar güvenlik sorunu değil midir? Ders saatinde zorla cuma namazına gönderilip yolda kaza geçirip hayatını kaybeden çocuklar bakanlığın sorunu değil midir?" denildi.

Veli-Der'in açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Bir çocuğumuzu daha kaybettik.

Kocaeli Derince'de, 1'inci sınıf öğrencisi Mehmet Ali İşler (7), okulun demir bahçe kapısının üzerine devrilmesi sonucu yaralanmıştı ve 3 gün süren yaşam mücadelesini ne yazık ki kaybetti. Ailesinin acısını paylaşıyor sabır diliyoruz.

2018-2019 Eğitim ve Öğretim yılı başlamadan önce 14.Eylül 2018 tarihinde İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yaptığımız basın açıklamasında eğitim sorunlarını anlatırken; Okul güvenliği velilerin en önemli sorunlarından biri olmaya devam ediyor diyerek, okul güvenliğine özellikle vurgu yapmış ve okulda güvenliğin; okulları duvarlarla çevirip, üzerine tel örgüler çekerek, okullara polis yerleştirerek güvenlik sorunlarını çözemeyeceğini belirtmiş ve şöyle seslenmiştik;

“Bu anlayış kendi çıkardığı okul servisleri yönetmeliğindeki güvenlikle ilgili maddelerin uygulanmasının ertelenmesi için yönetmeliği değiştirmekten neden çekinmiyor?

Çöken okul duvarları güvenlik sorunu değil midir? Servislerde unutulan çocuklar güvenlik sorunu değil midir? Ders saatinde zorla cuma namazına gönderilip yolda kaza geçirip hayatını kaybeden çocuklar bakanlığın sorunu değil midir?”

Türkiye’de her yıl en az 12 çocuk okullardaki fiziksel güvenlik eksiklikleri nedeniyle yaşamını yitirmekte, binlercesi yaralanmakta ya da sakat kalmaktadır. Ne yazık ki bu ölüm ve yaralanmalardan ancak basına yansıdığında haberdar oluyoruz. Pek çoğunun da üzerinin örtülmeye çalışıldığını biliyoruz.

Okullarda fiziksel güvenlik çocuğun okula gitmek için evden çıktığı andan başlayarak okulda geçirmesi gereken zamanı tamamlayıp eve girdiği ana kadar geçen süreyi ve bu süre içindeki her türlü güvenliği kapsar.

Peki okullarda çocuklarımızın karşı karşıya olduğu fiziksel tehlikeler neler;

  1. Kayar Demir kapılar: Ya imalat hatasından ya da hareket ettikleri raylarda zamanla meydana gelen zemin hareketleri ve değişikliklerden kaynaklı raydan çıkarak devrilmeleri
  2. Sıkışma: okul giriş kapıların açma kapama sistemlerinin manuel ya da otomatik olması, bunların çeşitli nedenlerle kontrol edilememesi veya sınıf kapılarının güvenlik kilitlerinin olmaması
  3. Açık ve kapalı spor alanlarında bulunan kale, pota ve direkler: Bu sayılan araçların güvenli sabitlenmemesi sonucu devrilmeleri
  4. Merdiven korkulukları, pencereler, bahçe duvarları ve merdiven boşlukları:
  5. Asansörler: asansörler özellikle engelli öğrencilerin eğitime ulaşımını kolaylaştırmakta, ancak bakım ve takiplerinin düzenli yapılmadığı durumlarda ölümle sonuçlanan kazalara sebep olabilmektedir
  6. Okul alanı içindeki ve/veya yakınındaki elektrik, ptt, su kuyuları, fosseptik ve inşaat çukurları
  7. Okul alanı veya çevresindeki istinat duvarları
  8. Çatılar: Şiddetli rüzgar veya yağışlarda çökme veya uçma şeklinde kazalara sebep olmaktadır
  9. Islak zeminlerde kayarak düşmeler
  10. Elektrik tesisatları
  11. Okul içinde devrilme potansiyeline sahip eşyaların sabitlenmemesi
  12. Dolapların üzerine eşya araç-gereç konulması
  13. Okul servislerinin gerekli güvenlik şartlarını yerine getirmemesi
  14. Okul bahçelerinin otopark olarak kullanılması
  15. Yangın merdivenlerinin depo olarak kullanılması ve yangın kapılarının kilitli olması

Peki bu sorunlar nelerden kaynaklanıyor:

En önemli neden denetim eksikliği, mevcut okul yapı stoğu fiziksel güvenlik açısından yeterli denetimden geçmiyor.

Okul projeleri ve inşaatları çocukların güvenliği ve eğitimin gerekleri düşünülmeden yapılıyor

Okullarda yapılan yenileme ve tamiratlar uzman kontrolünde değil genellikle okul müdürlerinin insiyatifinde güvenlik değil gösteriş esas alınarak yapılıyor.

Çoğu zaman yeterli ödenek olmadığı gerekçesi ile gerekli düzenlemeler yapılamıyor.

Okullarda meydana gelen kazalarda etkin bir soruşturma yapmak yerine olayın üstünü örtmeye dönük çabalar gözleniyor.

Kazalarda Milli Eğitim Bakanlığı velinin yanında durup çocuğun hakkını aramasına olanak sağlamak yerine olayın üstünü kapatmaya çalışıyor.

Bu tür durumlarda kazayı yaşayan çocuklar suçlanıyor. Sorumluların yargılanması için idari izin verilmiyor.

Kazayı yaşayan çocuğun ailesine psikolojik ve idari baskı uygulanarak hakkını araması engellenmeye çalışılıyor.

Aileler ekonomik yetersizlikleri nedeniyle açtıkları davaları sürdüremiyor.

Pek çok olay sonrasında ‘kaza’ gerekçesi ile dava açılmıyor. Sorumlular cezasız kalıyor.

Çok nadir ceza alınsa bile hapis cezaları idari para cezasına çevriliyor.

Biz veliler sabah okula gönderdiğimiz çocuklarımız akşam eve sağ salim gelecek mi kaygısı yaşamak istemiyoruz. Bu sebeple çocukların eğitim ortam ve çevrelerinde, fiziksel çevre (Yapılar ve donanım) nedeni ile maddi ve manevi bütünlüklerinin zarar görmelerinin (bedensel ve ruhsal yaralanmaları, yaşamlarını kaybetmeleri) önüne geçilmesi için mevcut eğitim ortamlarında çocukların sağlığını ve yaşamını tehlikeye atabilecek fiziksel çevre unsurlarının saptanmasına ve giderilmesine dönük kontrol, izleme ve denetim sistemi kurulması için bir araç geliştirilmesi var olan denetim sistemlerinin etkin hale getirilmesi acil talebimizdir.

Milli Eğitim Bakanlığından başlayarak, ilgili diğer bakanlıklar, İl ve İlçe milli eğitim müdürlükleri, okul idareleri üzerine düşen sorumluluğu eksiksiz yerine getirmeli, Ayrıca veliler de okulların fiziksel güvenliğini de dikkate almalı, okullarda gördükleri eksiklikleri mutlaka okul idarelerine bildirmeli ve takiplerini yapmalıdır.

Veli der olarak okullarda yaşanan her türlü olumsuzluğu takip etmeye gerektiğinde hesap sormaya ve velilerimizin ve çocuklarımızın haklarını savunmaya devam edeceğiz.

Kamuoyuna saygı ile duyururuz.

Öğrenci Veli Derneği